Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Anketa

Anketa: Česká komedie

Okresní přebor je v poslední době nejlepší českou komedií. Proč se jich daří natočit tak málo?

06 jiri penas foto tomas no • Autor: Respekt
06 jiri penas foto tomas no • Autor: Respekt

Jiří Peňás

novinář, Lidové noviny

Mám takovou teorii, že to může být tím, že Češi nejsou v průměru nijak zvlášť vtipní lidé, byť si myslí opak. To soudím z dlouholetého pozorování svých spoluobčanů. Vtipných, ba hodně vtipných, jich je vždy jen několik. To, že jsou Češi vtipní, si myslí na základě právě těch několika vtipných komedií, které vznikly v minulosti. Ty však vznikly ve zvláštní historické situaci, kdy se vtipní a také inteligentní lidé nemohli zabývat ničím jiným než psaním a točením komedií. Tím vznikla jakási asymetrická situace. Nyní se bohužel ti vtipní věnují něčemu jinému, což ale není vidět a nikdo z toho nic nemá. To je jeden z paradoxů vývoje.

06 hejdova stransky R17 201 • Autor: Respekt
06 hejdova stransky R17 201 • Autor: Respekt

Irena Hejdová

scenáristka

Okresní přebor jsem neviděla. Obecně bych ale řekla, že tu působí víc faktorů, z nichž nejdůležitější je ten, že v Česku existuje tlak (zejména producentský) na co největší diváckou podbízivost. Komedie je vnímána jako podřadný obor, který prostě musí být zaměřen na „první signální“, aby přitáhl do kin co nejvíce diváků, kteří v kinech nechtějí moc přemýšlet. Už na FAMU bylo psaní komedie bráno jako něco méně smysluplného než psaní „umělečtějších“ drásavých dramat. Na komedii se tak řada tvůrců dívá jako na umělecky druhořadý žánr a věnují se mu spíše méně talentovaní televizní tvůrci typu Jiřího Stracha (Vrásky z lásky). Třeba ale právě mladší generace začíná tohle schéma pomalu měnit a Okresní přebor toho bude dle ohlasů důkazem.

06 holub archiv R17 2012 • Autor: Respekt
06 holub archiv R17 2012 • Autor: Respekt

Radovan Holub

filmový publicista a dramaturg MFF Bratislava

Vážnost vypadá intelektuálně. Když se film tváří tragicky, dostane se nejspíš na pět pochmurně laděných mezinárodních festivalů, tam ho uvidí deset tisíc diváků a tvůrci pak mohou tvrdit, že obletěl svět. Výjimka potvrzuje pravidlo – film Poupata je sice pochmurný, ale patří mezi nejlepší snímky, které se u nás natočily. Autor komedie jde s kůží na trh. O jeho osudu nerozhodují komise, ale diváci. Smích je zrádný. Intelektuálové se smějí jiným věcem než masy. Filmů, které spojí všechny druhy smíchu, je hodně málo, patří k nim například Vratné lahve. A Okresní přebor je podobný. Silný hrdina, jako kontrast legrační figurky, situace, které všichni známe, ostře nasvícené malé poměry. Výborná komedie je na světě.

06 brdeckova cudlin R17 201 • Autor: Respekt
06 brdeckova cudlin R17 201 • Autor: Respekt

Tereza Brdečková

filmová publicistka a scenáristka

Čím je společnost bohatší, tím menší má smysl pro humor. Okresní přebor jsem neviděla, nesnáším fotbal a figurky kolem něj. Ale lidem se to líbí. Režiséři Vejdělek, Prušinovský a v poslední době i Alice Nellis dokážou české diváky pobavit a rozesmát, a zároveň vydělat producentům peníze. Ale čím chcete kvalitu komedie měřit, svým vkusem? Komedií, jako je Okresní přebor, přibude, producenti je vyhledávají a mladí režiséři mají talent a vtip. Možná je ale tím měřítkem Wilderovo Někdo to rád horké, Polanského Ples upírů nebo u nás třeba Světáci. Tak chytré a přitom lidové komedie už dnes vzniknout nemohou, i kdyby je někdo uměl natočit. Myslím, že producentům by připadaly příliš riskantní a sofistikované.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].