Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Talentovaný pan M.

Útok v Toulouse odkryl dlouhodobě slabá místa francouzského státu

30 B R14 2012 • Autor: Respekt
30 B R14 2012 • Autor: Respekt

Francouzi se probouzejí do vrcholící kampaně před volbou prezidenta a veřejnost má nečekané téma: selhání bezpečnostních složek státu – jak je obnažila nedávná sedminásobná vražda spáchaná rukou jednoho muže. Francouzští politici jsou nuceni případ komentovat – buď hledají vinu v množství cizinců v zemi, nebo varují před stigmatizací islámu coby globálního zla. To nejpodstatnější na dramatu z jihu Francie však jedněm i druhým uniká.

Kriminál, Korán, al-Káida

Třiadvacetiletý střelec z Toulouse Mohamed Merah byl popisován jako sólista, který žil nenápadným měšťanským životem a náhle, ze dne na den, obrátil zbraň proti lidem ve svém okolí. Jenže tak tomu nebylo.

Policie o něm vedla záznamy od roku 2007, kdy se dopouštěl drobných krádeží, párkrát se popral na ulici a rozkopal zrcátka aut, což mu v následujících letech vyneslo dohromady 21 měsíců kriminálu. Tam, ve vězení, mělo podle vyšetřujícího prokurátora dojít k jeho náboženské radikalizaci. Merah začal pravidelně docházet do toulouské mešity a při následných zadrženích měl často zmiňovat Korán. V roce 2010 odjel do Afghánistánu a o rok později do Pákistánu, kde, jak tvrdil, prošel výcvikem al-Káidy.

V té době už byl mladý Francouz alžírského původu na seznamu nežádoucích osob amerických tajných služeb a nesměl do USA. Místní policie v Toulouse si ho pozvala k pohovoru o jeho asijských misích až v říjnu 2011, dlouho poté, co se z obou cest vrátil. Protokol z výslechu, u kterého seděli také členové oblastní buňky francouzské rozvědky, říká, že Mohamed Merah ukázal přítomným „turistické fotografie ve svém fotoaparátu“ a tvrdil, že do země pod Hindúkušem jel jen jako turista.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 53 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].