Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Speciál

Práce jako radost

Pracovní výkon je potřeba zvyšovat jinak
než pomocí tradičního šéfovského drilu, říkají moderní manažerské zásady, které získávají stále větší oblibu.

priloha reportaz 3M04 stran • Autor: Respekt
priloha reportaz 3M04 stran • Autor: Respekt
prace • Autor: Respekt
prace • Autor: Respekt

Západnímu světu, k němuž máme tu čest patřit i my, už nenáleží taková ekonomická suverenita jako kdysi. O tom se mluví již dlouho. V čem ale tzv. Západ dominuje pořád, je starost o pracovní sílu a kreativita, s níž se přemýšlí o co nejlepších podmínkách lidí k práci.

Skeptik by řekl, že nic jiného ani nezbývá, zvlášť vzhledem k tomu, jak nejisté časy ekonomiku podle předpovědí ještě čekají. Nejde však jen o nouzí vynucenou ctnost. Starost o pohodu v práci souvisí s obecnějším, velmi zajímavým trendem.

V různých manažerských příručkách a článcích se hodně mluví o tom, jak by se měli lidé v práci cítit příjemně, nenechat si zaměstnáním požírat volný čas a rodinný život, vytvářet v kanceláři partnerské prostředí, a ne dříve bez výhrad uplatňované submisivní. Je ale jasné, na co experti orientovaní – moderním slovníkem řečeno – na lidské zdroje v téhle disciplíně myslí především: jde o to najít cesty, jak zohlednit mentalitu a zájmy dnešních zaměstnanců a zároveň zvýšit výkonnost firem a více vydělat. Užitek z toho nakonec mají všichni.

Teď asi není podstatné zkoumat, kde a jak se to přesně vzalo. Možná to ovlivnil i famózní úspěch IT firem. Právě v nich se razí strategie, že v zájmu dobré, dlouhodobě udržitelné kondice firmy by lidé nejen doma, ale i v práci měli mít možnost zařídit si prostředí podle svých potřeb, a ne podle jednotné, uměle vytvořené šablony.

Tahle příloha je o tom, jak tento trend dnes v české praxi vypadá a co nás zřejmě v nejbližší budoucnosti stále víc čeká.

str114 • Autor: Respekt
str114 • Autor: Respekt

   

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].