Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika, Společnost

Faráři všech zemí, spojte se

Rakouský farář Helmut Schüller vyzývá k neposlušnosti, která má zachránit evropskou katolickou církev

Helmut Schüller sedí na starém, ošoupaném křesle na své faře v rakouském Probstdorfu a vzpomíná. Na to, jak mu práce faráře imponovala už v pubertě. „Věnovat se neustále své víře, předávat ji ostatním, poznávat mladé i staré, bohaté i chudé… Skvělá práce,“ říká farář, který vloni přinutil celé Rakousko k přemýšlení o reformě církve. Muž z právnické rodiny, který nevypadá na svých osmapadesát let, si vybavuje atmosféru sedmdesátých let, kdy s kamarády na kněžském semináři diskutovali o tom, jak se má církev přizpůsobit modernímu světu. Očekávali velké reformy. „Tehdy panovala úplně jiná atmosféra než v současnosti. Hodnostáři se ale změn zalekli a od té doby se v čase vracíme do minulosti. Vatikán chce zůstat absolutní monarchií,“ líčí farář.

Katolická církev má zjevně problém. Sice získává nové věřící v Africe a Asii, ale její bohoslužby všude v Evropě navštěvuje stále méně lidí. Důvěrou věřících otřásly sexuální skandály, příliš málo mužů se odhodlává ke kněžské dráze a zvláště mladí lidé mají pocit, že je církev příliš vzdálená jejich životním problémům a touhám. Helmut Schüller se pokouší tento problém vyřešit.

37 jaros01 R14 2012 • Autor: Respekt
37 jaros01 R14 2012 • Autor: Respekt

Probstdorf má dva a půl tisíce obyvatel a jeho ulice jsou během týdne liduprázdné. Všichni odjeli za prací do nedaleké Vídně. Stojí tu malý, růžově natřený katolický…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 53 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].