Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Další zlevnění roamingu v EU

Dobrá zpráva pro letní dovolenkáře: Evropská komise ohlásila dohodu na dalším snižování poplatků za mobilní roaming. Volání z jakékoli země EU se od července sníží v přepočtu na českou měnu přibližně o dvě koruny (z 9 na 7 Kč), sníží se i cena SMS. Dohodu ještě musí schválit Evropský parlament, ale už teď je jasné, že většina europoslanců je pro. Pokračuje tak snaha Bruselu regulovat přemrštěné ceny evropských mobilních operátorů za volání přes hranice zemí EU.

Při pohledu za evropské hranice se ukazuje, že k vyšším cenám při volání ze státu do státu už dávno není důvod. Po celé Indii nebo USA volají lidé z mobilů za jednotné ceny bez roamingových poplatků, i když jsou obě země velikostí a členěním srovnatelné s Evropou. V době vzniku mobilních sítí však Evropská unie, jak ji známe dnes, ještě neexistovala, operátoři svoje sítě na rozdíl od Indie či Ameriky nebudovali pro celý kontinent, ale jednotlivé národní státy. Vznikl tak systém „národních operátorů“, kteří si za přepojování hovorů mezi sebou navzájem účtovali zvláštní poplatky. A tenhle systém se nezměnil ani poté, co evropský kontinent ovládli v podstatě čtyři velcí nadnárodní operátoři (Telefónica, T-Mobile, Vodafone, Orange) s vlastními pobočkami ve většině zemí.

Změna přišla až před sedmi lety s eurokomisařkou pro informační společnost a média Viviane Redingovou. Průrazná politička tehdy vycítila, že z…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 53 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].