Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Vaječné pozdvižení

Zákaz chovných klecí pro slepice měl být ještě důslednější

Když nějaké zboží denní spotřeby zdraží skoro o sto procent, je přirozené očekávat rozruch. Kauza česká vajíčka se ale těmto očekáváním vymyká. Jednak komičností, jak na ni zdejší konzumenti reagují. Zvěsti o nájezdech do saského nebo bavorského pohraničí a hromadné skupování tamních vajec – pokud jsou pravdivé – vypadají, jako by si je na Čechy někdo hodně škodolibý vymyslel. Z minulosti není zatím známo, že se na nedostatek vajec umíralo, spíš naopak, dalo by se tedy čekat, že zdražování zdravotně problematické poživatiny nevyvolá až tak velké drama.

Ještě zajímavější potom je, jak událost analyzují média a populističtí politici. Za zdražení podle nich velkou měrou můžou přísné zákony Evropské unie na chovy slepic, které začaly letos v lednu platit. O tom však ten příběh není.

Tak si to shrňme: Klecové chovy slepic jsou zřejmě nejbrutálnějším chovem zvířat z těch, jež lidé provozují ve velkém. Slepice v nich prožijí život na ploše krabice od bot. V klecích vegetují slepice zcela bez uspokojení přirozených nejzákladnějších potřeb, jako je soukromí ke snášení vajec, hrabání v zemi, čechrání peří, prostor k protažení křídel, otočení se. „Nutit slepici snášet vejce za plného světla ve společnosti jiných slepic je jako nutit člověka konat velkou potřebu uprostřed supermarketu,“ napsal před lety světově uznávaný etolog, nobelista Konrad Lorenz. Vzhledem k nudě a& …

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].