Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Společnost

Underworld

Na světě žije asi 40 tisíc lidí, kteří vůbec nemusí jíst ani pít a žijí jen tak, sdělila mi v hovoru kamarádka, úspěšná absolventka gymnázia. Začal jsem rychle polykat množství vtipných poznámek a nemohl si neuvědomit, že s naším školstvím je něco výrazně špatně. Buď studenty učíme něco, co není pravda, nebo zůstávají našimi představami o fyziologických pochodech zcela nezasaženi, proplují gymnáziem a myslí si své.

Jindy jsem byl na návštěvě u manželů, oba vysokoškoláci, a všiml si v oknech zavěšených křemenů na niti. Zabraňuje to vstupu geopatogenních zón, vysvětlili mi ochotně. Pak jsem byl požádán, abych do jakéhosi časopisu napsal text právě o geopatogenních zónách, a překvapilo mě, jaká smršť nabídek na různá odkláněcí zařízení a plašítka se z Googlu vyvalila. Od papírových spirál, jež je třeba dávat pod matraci, po rušičky napájené ze sítě, které dokonce umějí ty špatné zóny přeměnit na ty dobré, jak ze Stalkera. Svět jako primárně nebezpečné místo k přebývání, kde se z temných hlubin podsvětí valí chapadla negativních zón. Je možno se bránit, není možno zvítězit.

Je to zvláštní. Planetu jsme obepnuli sítí družic, výblesku lidské inteligence, a ony nám zpět na zem v hloubi noci odrážejí věštby zaříkávačů, čarodějů, vykladačů karet, kyvadélkářů, chiromantů a vizionářů budoucnosti, bestiář profesí je bohatý. Rovníková Afrika je proti české televizi v…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].