Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Případ pro hygienika

Petr Nečas nabírá stále víc topolánkovské rysy

Hlavní hygienik by měl zpozornět. V Praze, konkrétně na Úřadě vlády evidentně existuje ložisko nebezpečné nákazy. Napadá premiéry a projevuje se arogancí vůči těm, kteří si dovolí myslet si něco jiného než pan premiér.

Když Mirka Topolánka ve vrcholném stadiu jeho arogance vystřídal Petr Nečas, kdekdo si pochvaloval, že teď konečně všech těch „debilů a tupců“, kteří se ze Strakovy akademie každou chvíli řinuli na média a další oponenty, budeme ušetřeni. Nečas měl být klidný, věcný, slušný, logický, schopný přiznat si omylnost. Měl umět snášet jiné názory, a dokonce kritiku. Jenže jeho poslední proslovy, gradující v rozhovoru pro deník Lidové noviny před týdnem, ukazují něco jiného: co do „klidu a slušnosti“ Nečas nabírá topolánkovské rysy, navíc kořeněné klausovskou ideologií. Zkrátka premiér nám naléhavěji, než je únosné, začíná oznamovat, že on ví všechno nejlíp a ti ostatní jsou tupci, kteří ničemu nerozumějí. 

11 kom 2 • Autor: Respekt
11 kom 2 • Autor: Respekt

Celé to zřejmě začalo ve sporu o české angažmá v Evropě a teď to prostupuje i dalšími tématy, které Nečas řeší. Ve zmíněném rozhovoru nám například sdělil, že lidé s jiným názorem na pozici Česka v EU jsou „intelektuálně líní“ a „neorientují se v evropské politice“. V debatě o případu Rampula (jde o známý spor o vedení státního zastupitelství) pak Nečas přitvrzuje: on případ vidí jako „boj klanů o pozice, moc a vliv“ a ti, kdo si myslí něco jiného, vykazují „myšlenkovou tupost“. A když má premiér komentovat rozhodnutí Akreditační komise zavřít korupčním skandálem zatížená plzeňská práva, utrousí něco nesrozumitelného o tom, že předsedkyně komise je „čelná marxistka“.

Potřeba urážet názorové oponenty je pro Nečase stále svůdnější, to je však pod úroveň pozice, kterou zastává. Zvlášť když se pak ukáže, že jeho povýšenecké proslovy maskují neochotu vést diskusi nebo nemají hlavu ani patu. Třeba zmíněný spor o EU: zastáncům účasti v novém fiskálním paktu může vyčítat všelicos, že by se ale všichni včetně šéfa diplomacie neorientovali v evropské politice? A když už je řeč o správné orientaci: co ji vlastně dalo Nečasovi? Léta strávená ve výzkumáku Tesly Rožnov, nebo pozdější průprava v ODS? To není jasné.

Ještě víc se premiér zapletl do svých úvah o případu Rampula. Pokud jde navzdory všem „tupcům“ o souboj klanů, proč už dávno nevyhodil ministra, který by vzhledem ke svému nasazení proti Rampulovi musel logicky být členem jednoho z oněch „klanů“? A proč nám premiér v jiné chvíli říká, že nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman má jeho podporu, když právě Zeman tento „souboj klanů“ před rokem vystupňoval? Úsilí dua Pospíšil a Zeman je vzhledem k dostupným faktům velmi srozumitelné, opravdu se v něm premiér neorientuje? A pokud ne, není to pak náhodou stejné s onou evropskou politikou? 

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 11/2012 pod titulkem Případ pro hygienika