Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Práskání bičem

Na Maďarsku EU testuje, jaké páky použít vůči vzpurnému státu

Opatrně s tím přáním, neboť se ti může vyplnit. Tuto známou americkou radu si Viktor Orbán nevzal k srdci, když v roce 2006 jako vůdce maďarské opozice vyrazil do Bruselu naléhat na své kolegy z Evropské lidové strany (EPP), aby hlasovali pro zastavení všech peněz z evropských fondů pro Maďarsko, jemuž tehdy vládla jím nenáviděná levice. O šest let později Orbánovi hrozí, že se jeho přání vyplní, mezitím se však sám stal premiérem.

Koncem února 2012 totiž Evropská komise oznámila, že pokud si Maďarsko neudělá pořádek ve svých financích, přijde v příštím roce o půl miliardy eur z eurofondů, tedy téměř o třetinu původně plánované roční podpory z Bruselu. Byl by to vůbec první takový trest pro členský stát EU za fiskální nedbalost.

 

23A R10 2012 • Autor: Respekt
23A R10 2012 • Autor: Respekt

Všichni proti jednomu

Byl to tlak finanční krize, který lídry EU loni na podzim donutil k přísnému – a všeobecně chválenému – kroku pověřit Evropskou komisi dohledem nad hospodařením států a vybavit ji možností trestat hříšníky. Sankce pro Maďarsko však ihned vyvolaly vážnou otázku: proč má být právě Maďarsko první obětí nových pravidel, když i další státy neplní sliby o snižování svých deficitů? Není to ve skutečnosti tak, že EU měří dvojím metrem a maďarský dluh je spíše záminkou pro trest…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].