Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Nemakačenkové v časech Nečase

Obávaná reforma dávek nabízí překvapivě i řadu šancí

Na dvacet let, kdy pracoval jako ocelář, vzpomíná Pavel Bocek dodnes s láskou. Jenže nedaleké vítkovické ocelárny mají za sebou další vlnu propouštění a šestapadesátiletý muž se v regionu s patnáctiprocentní nezaměstnaností snaží najít práci – až na krátkodobé brigády – marně už téměř dva roky. „Stěhovat se nechci, mám tu celou rodinu a pořád věřím, že se něco najde,“ krčí rameny.

Soudě podle vyjádření českých politiků by sebou ale pan Bocek měl pořádně hodit. „Podpory se hromadně zneužívají a je čas rázně zakročit,“ opakuje ministr práce Jaromír Drábek. Premiér Nečas pak dokonce prohlásil, že „společnost se nemá nechat vydírat nějakými nemakačenky“. A jak od začátku roku hned několikrát zopakovaly české deníky, právě vládní reformy teď nezaměstnané, jako je pan Bocek, „naženou zametat ulice“.

Hurá na poštu

Od 1. ledna musí Češi, kteří přijdou o práci, počítat s několika novinkami. Už po třech měsících je úřad práce může poslat na tzv. veřejnou službu, tedy nejrůznější neplacené brigády organizované obcí. Pokud odmítnou, o podporu přijdou. Další nařízení říká, že na přání úředníka bude nezaměstnaný člověk nucen se třeba i několikrát týdně hlásit na nejbližší poště, aby dokázal, že nepracuje načerno.

„Celé mi to připadá spíše jako šikana lidí v problémech,“ říká pan Bocek. „Určitě se najde…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].