Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Jak Nečas nedával pozor

Český premiér radí Evropě, co má dělat

Premiér Petr Nečas v krátké době už podruhé vysvětlil v Lidových novinách, proč odmítl podepsat evropskou smlouvu o fiskální odpovědnosti. Tentokrát se asi nechal inspirovat přípravou na setkání s britským premiérem Davidem Cameronem, se kterým se rozhodl přicestovat na summit v Bruselu z návštěvy v Británii vlakem. Nečasův text ve čtvrtečních LN se jmenuje „EU musí být unií konkurenceschopnosti“ a soustředí se na to, že EU se má místo kontroly rozpočtů zaměřit na konkurenceschopnost. To zní sice pěkně, tím ale přínos Nečasových rad končí.

Odmítám, tedy jsem

Poznámka pro začátek: Když už se Nečas rozhodl učinit z Británie jediného českého spojence v Evropě, tak je – pravda – asi poněkud obtížné mluvit zrovna v Londýně o „fiskální odpovědnosti“, i když Nečasova vláda si tak říká. Spojené království totiž patří mezi největší hříšníky a maastrichtským kritériím se vzdaluje mílovými kroky. Inflace je 4,8 procenta a britský rozpočtový schodek činí takřka devět procent HDP! A při této expanzivní měnové a fiskální politice tamější hospodářství stagnuje.

Ale zpět k našemu premiérovi. Ve vztahu k tzv. fiskálnímu kompaktu se chová jako malé dítě, které nedává ve škole pozor. Už dávno běží hodina fyziky, ale on ještě zamyšleně stojí v trenýrkách na parketu školní tělocvičny. Míchá kotrmelce s Pythagorovu…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].