Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Glosa

Škůdci

Muži jsou pro naši planetu škodlivější než ženy. Podle posledních dat francouzského Národního institutu pro statistické a ekonomické studie typický Francouz napomáhá vyšší koncentraci oxidu uhličitého ve vzduchu produkcí 39,3 kilogramu uhlíku denně oproti typické Francouzce, která vyprodukuje 32,3 kilogramu.

A to není všechno – podle studie z léta roku 2009, ve které švédsko-finský tým zkoumal chování mužů a žen v Německu, Řecku, Norsku a Švédsku, muži jedí více masa než ženy, které upřednostňují jemnější zeleninu a ovoce. Muži také daleko více jezdí autem než ženy a mnohem častěji létají. Tým také vypočítal, že v Norsku je rozdíl mezi ženskou a mužskou stopou kolem šesti procent a v Německu osm, ve Švédsku se to přehouplo přes dvacet a v Řecku až neuvěřitelných 39 procent.

Experti z německého Ústavu pro výzkum změny klimatu v Postupimi k tomu dodávají, že na vině jsou společenské stereotypy, které nám navzdory všem úspěchům v boji za rovnoprávnost mužů a žen dodnes určují, kdo se čemu bude věnovat. Muž kariéře (proto bude častěji jezdit autem a létat letadlem) a žena s největší pravděpodobností dětem – tedy až přijdou. Proč raději zůstane s dětmi doma žena, a ne muž – a to i v období, kdy jsou obě role zastupitelné –, je jasné: rozdíly v platech jsou stále tak veliké, že je pro rodinu zpravidla výhodnější, když ji živí muž.

Stravovací návyky u obou pohlaví lze samozřejmě měnit jen obtížně. Nejkratší cesta ke srovnání…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].