Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Právo na strach

Krátce před vydáním své poslední knihy Právo na návrat se Leon de Winter (57) odstěhoval s rodinou do Kalifornie. Ve své vlasti se totiž jako Žid už necítil v bezpečí. Právě všudypřítomný strach z útoků radikálních islamistů je hlavní osou, jež určuje děj jeho dva roky staré knihy: Izrael je v jeho podání územím odsouzeným k zániku, tenkým pásem, který se nezastavitelně hroutí pod neustálým tlakem sebevražedných atentátníků.

Odeon, jenž knihu před Vánocemi vydal v českém překladu, Winterův román propaguje jako apokalyptickou vizi Izraele v roce 2024. Stát se v té době scvrkl na malou oblast kolem Tel Avivu, ostatní prostor si zabrali po ničivých teroristických útocích Palestinci, kteří o ono „právo na návrat“ usilují již desítky let. Mladí Židé se stěhují pryč a v zemi už zůstává jen pár tisícovek statečných, jejichž věkový průměr se neustále zvyšuje. Hrdina knížky Bram Mannheim, někdejší profesor dějin Blízkého východu a dobrovolný řidič sanitky, se pak v této hypotetické budoucnosti pouští do záchrany svého kdysi uneseného syna, kterého islamisté hodlají vyslat na sebevražednou misi: jeho židovská krev je totiž neodhalitelná pro skenery DNA, jež hlídají pro Araby nepropustnou hranici.

To je ovšem pouhá polovina knihy. A řekněme rovnou, že kvůli řadě logických nesrovnalostí a protivnému patosu ta slabší. Než se ale Winter k onomu roku 2024 dostane, popisuje události…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].