Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Trendy

Poplatky za energie? Nula.

Nulový dům potřebuje velmi málo energie. A to málo si dokáže vyrobit za pomoci slunce, dřeva a dalších obnovitelných zdrojů. Za deset let se budou stavět jenom takové domy. Není to sci-fi, ale předpis EU.

„Podívejte. Venku je pět stupňů. A já tady topím tímhle jedním elektrickým radiátorem,“

ukazuje Günther Nussbaum-Sekora s velkou pýchou na malé těleso, které vytápí dvousetmetrový byt.

„Má jenom šest set wattů,“

prohlašuje vítězně a po chvíli rozhovoru je jasné, že watty a kilowatty jsou jeho oblíbená slova. A taky je jasné proč: jde o to, jak stavět, aby se jich protopilo co nejméně.

Tohle leželo Güntherovi Nussbaum-Sekorovi na srdci i v čase, když budoval svůj půdní byt pod střechou vídeňského činžáku. Je důkladně zaizolovaný, osazený tou nejnovější technikou, celá jižní část střechy je pokrytá solárními panely. Stěhovali se sem s rodinou před třemi týdny, ještě ani není všechno zapojené. Až bude, vytáhne ze zásuvky i tenhle radiátorek a už nikdy nespotřebuje ani o kilowatt víc, než si sám vyrobí. Günther Nussbaum-Sekora, jeho žena Mira a děti totiž žijí v nulovém domě (přesný český termín je dům s téměř nulovou spotřebou energie). Znamená to, že dům vyrobí za rok aspoň stejně energie, jako jí spotřebuje. Není to perpetum mobile, ale reálně možná věc. Už brzy by se měly stavět jenom takové domy. Je to nařízení pro celou Evropu.

Ve směrnici EU s číslem 2010/31 to stojí jednoznačně: „Členské státy zajistí, aby do 31. prosince 2020 všechny nové budovy byly budovami s téměř nulovou spotřebou energie.“ Zatím je…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].