Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Tvář

Nic pro šovinisty

Režisér Benjamin Tuček empaticky odhaluje svět tantrického sexu

Slovo tantra nejspíš funguje jako efektní bulvární zaklínadlo. Ještě před premiérou svého dokumentu o lidech, kteří objevují sami sebe na seminářích vycházejících ze starodávné orientální nauky, se o tom přesvědčuje režisér Benjamin Tuček.

„Už mě pozvali do Show Jana Krause, novinářská projekce byla plná lidí,“

diví se osmatřicetiletý filmař. Jako by se kolem tantry i v době naprosté detabuizace sexu držela aureola čehosi tajemného a pikantního.

Tuček sice zachycuje účastníky tantrických kurzů i ve velmi intimních situacích. Jeho film je ale intimní hlavně v psychologickém slova smyslu: odhaluje niterné pocity lidí, kteří jsou nespokojeni se svým životem a rozhodli se s tím něco udělat.

Lekce jménem Děvčátko

Vystudovaný scenárista Tuček se nijak neomezuje hranicemi oboru, ve kterém získal diplom. Už na začátku minulé dekády se o něm začalo mluvit jako o talentu českého hraného filmu. Nejdřív si natáčení celovečerního snímku osahal jako asistent režie Saši Gedeona při Návratu idiota (1999). A ve třiceti natočil podle vlastního scénáře Děvčátko. Nahlíží v něm na svět očima sedmnáctileté dívky, která hledá v náhodných nočních setkáních na periferii Prahy blízkost a souznění. Snímek je atmosférickým pokusem o vhled do pocitů přidrzlé holky ze sídliště, střídá nálady i styly vyprávění. „Všechno šlo vlastně velmi snadno,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].