Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Peníze až v první řadě

Spor s lékaři připomíná, že ekonomická pravidla platí i ve zdravotnictví

Krize ve zdravotnictví je zažehnána, nevíme jen na jak dlouho. Ale víme celou řadu dalších věcí. Zdá se být jasné, že rozhořčení nemocničních lékařů nad fungováním českého zdravotnictví (na kterém mají někteří z nich svůj podíl) a výší svých platů (na níž naopak podíl nemají) je zasloužené, ale jeho forma obtížně přijatelná.

Víme také, že vláda bude mít potíže nejen ustát logické požadavky jiných profesních skupin na podobnou „péči“, ale bude mít i problém zajistit slíbené miliardy lékařům. Navíc se musíme obávat, že pokud vlády nebyly s to provést dobrou zdravotní reformu téměř dvacet let, nenarodí se dnes během pár měsíců a důsledky smíru s lékaři její provedení asi neusnadní.

Zaměstnanci to zaplatí

Problémy začínají již u požadavku lékařů na vyšší tarifní platy. Ten je logický – kdo by nechtěl mít vládou garantovánu výši mzdy a obvykle i její růst. Ovšem přání zaměstnanců obvykle naráží na realitu toho, jak zaměstnavatelé prostředky na platy získávají. A u nemocnic je to obdobné jako u každého jiného podniku. Peníze nejdou ze státního rozpočtu a nesměřují přímo na mzdy. Odpovídají „výrobě“ zaměstnavatele – v případě lékařů tomu, jak a koho nemocnice léčí. Peníze poskytují zdravotní pojišťovny, jejichž zájmem není životní úroveň pracovníků ve zdravotnictví, ale – jak všichni doufáme – co nejlepší…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].