Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Od věci

Magická černá zrnka

Arabové tvrdí, že musí být tmavá jako egyptská noc a sladká jako žena. Jinde ji naopak často ředí mlékem či šlehačkou, avšak existují i zapřisáhlí milovníci její čisté hořké chuti. Řeč je o kávě. V útulném podniku U Zlatého korálku v Jílovém u Prahy nabízejí všechny zmíněné varianty. Když máte štěstí, uvaří vám některou z nich majitelka a dvojnásobná mistryně republiky v přípravě kávy Petra Veselá.

Nedávno jste vydala publikaci Kniha o kávě, kde se představujete jako baristka. Co tato profese obnáší?

Barista je odborník na přípravu kávy a věnuje se pouze tomu. Měl by být znalcem různých druhů kávy, jejího pěstování, sklizně a zejména pražení. Neboť právě to se hlavní měrou podepisuje na konečném aroma a chuti kávy. Pak by měl taky přesně vědět, jak správně nastavit i čistit mlýnek, ale i samotný kávovar, což jsou další klíčové věci k výrobě špičkového espressa či jiných kávových nápojů a specialit.

Takže to byl váš dětský sen, stát se baristkou?

Ale vůbec ne. Po gymplu jsem chtěla rozjet cukrárnu. Rozhodly ale nádherné prostory ze šestnáctého století, které město Jílové nabízelo k podnikání. Když jsem je uviděla poprvé, okamžitě mě napadlo, že tady musí být kavárna.

To jste neměla žádné profesní vzdělání?

Před otevřením podniku jsem si udělala jednodenní kurz v přípravě kávy a jela se podívat do Terstu, kde se tenkrát konalo mistrovství světa baristů. Samozřejmě to nestačilo, a začátky proto byly žalostné. Taky kavárnu navštěvovalo málo zákazníků. Ale mě ta práce začala nesmírně bavit. A tak jsem absolvovala další odborná školení, vrhla se do studia receptů i textů o kávě. Kdy se v dějinách objevila, kde a jak se pěstuje, praží, jaké technologie se používají při její přípravě.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].