Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika, Společnost

Gandalovič balí do USA

Dokáže odepisovaný exministr prosadit český zájem v Americe?

Petr Gandalovič rozhodně nepatří mezi ty, kdo se vám na první pohled vryjí do paměti. Nestrhává na sebe pozornost, přísně hlídá své vystupování a mluvíte-li s ním, umí vzbuzovat dojem, že jste spolu na jedné lodi. Kromě toho však někdejší primátor krajské metropole a ministr Topolánkova kabinetu ovládá ještě umění tajuplně se proměňovat. Do nejvyšších mocenských pater vystoupal s pověstí nadějného modernisty, dolů pak za čas klesal jako vyhořelý muž namočený až po uši v podezřelých praktikách a kšeftech. A teď je znovu na scéně. Brzy by měl nastoupit do čela washingtonské ambasády a rovnat cestu českým zájmům v USA. S napětím se přitom očekává, jakou tvář si pro tuhle misi prvořadého významu Gandalovič pod závojem nasadí tentokrát.

Snít svůj sen

Že ho zanedlouho čeká odjezd na dalekou cestu, je poznat na první pohled. Jeho poslanecká kancelář ve sněmovně je prázdná, až na židli, stůl, počítač a dvě fotografie s prezidentem Klausem, který by teď měl Gandalovičovo angažmá oficiálně posvětit. Jestli pak jmenovací dekret stvrdí i prezident Obama, usedne bývalý ministr zemědělství už brzy v pracovně washingtonského ambasadora s výhledem na park plný statných listnáčů. Otázkou přitom je, zda zůstane jen u toho.

Už před časem skončila doba, kdy se Česko těšilo jistým „nadstandardním vztahům“ se svým nejsilnějším spojencem. S přeměnou…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].