Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Anketa

Anketa: Co by přinesl případný zákaz komunistické strany?

BOHUMIL DOLEŽAL

politolog

Zákaz komunistické strany by nepřinesl nic. Je to typický boj proti minulému nebezpečí. Naši demokracii teď daleko víc ohrožují věci jako úspěšná vyděračská akce nemocničních doktorů. Jakási lékařka napsala do Lidových novin, že stát dvacet let vydírá občany pomocí armády, policie, justice a poplatných médií a okrádá je ve prospěch privilegované vrstvy. Proti tomuto monopolu může obstát jen velká, dobře organizovaná skupina. Lékaři brání sebe i pacienty proti vydírání vládnoucí lůzou. Všichni by to takhle nezformulovali, doplňuji, ale většina si myslí něco aspoň trochu podobného.

JAN KALVODA

advokát

Neumím posoudit, zda pro avizovaný návrh na zákaz KSČM teď existují zákonné důvody, tak podrobně se produkcí této strany nezabývám. Mnohem důležitější pro demokratismus českého veřejného života by bylo, kdyby státotvorné politické strany vzaly vážně poptávku po boji s politickou korupcí, což nevzaly. Nevěrohodnost politiky demokratických stran je větším rizikem než nostalgie po klidu k práci. Pravda je, že aktuálně pan Grebeníček, označující odpůrce zločinného komunistického režimu za teroristy, si o zkoumání možnosti zákazu veřejně koleduje, ne-li ještě o něco jiného.

PETRUŠKA ŠUSTROVÁ

novinářka

Zákaz komunistické strany po více než dvaceti letech od pádu režimu by jistě přinesl uspokojení mnoha bojovným svazáckým antikomunistům, ale i mnoha slušným lidem. Politicky by nepřinesl prakticky nic, nepochybně by vznikla strana stejného smýšlení s jiným, ne tak napadnutelným jménem, která by převzala voliče komunistů. Pokud by se to nestalo, volili by tito voliči ČSSD, a ta se tak stala neporazitelnou. Dalším důsledkem by bylo, že by ODS ztratila nepřítele, na kterého s oblibou poukazuje, když vyjde najevo nějaký její skandál, čímž by se v tomto ohledu trochu pročistilo politické ovzduší.

JAROMÍR ŠTĚTINA

senátor

Pojem zákaz politické strany český právní řád nezná. Stranu je pro porušování zákona či ústavy možné rozpustit či pozastavit její činnost. Senát PČR svým usnesením č. 511 z 30. října 2008 vyslovil podezření, že KSČM porušuje článek 5 Ústavy ČR, a vyzval vládu, aby toto podezření nechala prověřit nezávislým soudem. Pokud soud dá Senátu za pravdu, bude oslabena levice jako celek, protože se významná část elektorátu KSČM, která má sklon k násilným revolučním metodám, přesune k jiným extrémním stranám. Přejmenování strany by zřejmě zvýšilo na čas koaliční potenciál komunistů.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 8/2011 pod titulkem Anketa: Co by přinesl případný zákaz komunistické strany?