Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace, Technologie

Sezame, otevři se

Inteligentní domácnost lze ovládat stiskem tlačítka

Pro fanoušky vědecko-fantastických filmů je představa, že kontrolují celý svůj příbytek z jednoho místa, nesporně velmi lákavá. Široká nabídka těchto systémů je přitom na trhu už dnes. Inteligentní dům (či byt) se stává skutečností.

Pokud je domácnost vybavena příslušnou infrastrukturou, tedy například sítí kabelů, je pouze na fantazii uživatele, co se stane po stisku tlačítka na centrálním ovládacím panelu. Elektronicky lze řídit prakticky všechno – osvětlení, vytápění, různé spotřebiče, žaluzie… Z mobilního telefonu s přístupem k systému ve vaší domácnosti lze přes internet či síť GSM zapnout pračku (inteligentní pračky a další spotřebiče, které to umožňují, se obvykle označují jako „IP ready“; na český trh by se první z nich měly dostat již v letošním roce).

Pomocí kamer můžete kontrolovat svůj majetek přímo z dovolené na pláži tisíce kilometrů vzdálené. Jste-li doma, snadno a rychle přizpůsobíte příbytek tomu, co zrovna chcete dělat: změníte osvětlení, zapnete domácí kino, hudbu v různých částech obytných prostor či vyhřívání bazénu. Možností je nepřeberně mnoho.

Nesvítit zbytečně

Většina těchto vymožeností funguje jako stavebnice, jejíž kostičky lze různě kombinovat. Stisknutím tlačítka „odcházím z domu“ můžete dát současně příkaz třeba žaluziím, osvětlení, vytápění, zámkům a kamerám, aby se této…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].