Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Neopakujte naše chyby

„Největším selháním západních politiků je, že nedovedli zajistit dostatek kvalitních pracovních míst, který by lidem vzaly strach z budoucnosti,“ říká jeden z předních kronikářů proměny současného kapitalismu, americký sociolog Richard Sennett. Řešení problému ale existuje. Skrývá se třeba na jihu Německa.

Text článku.Vyrůstal jste na chudinském předměstí Chicaga. Jaké to bylo žít v padesátých a šedesátých letech v tamějším ghettu?

Ani nevím, kde začít. Bydleli jsme tam kvůli mojí mámě. Pracovala v organizaci pomáhající během druhé světové války černochům, kteří se z amerického Jihu přestěhovali na Sever. A matka se rozhodla, že bude nejlepší žít přímo s lidmi, kterým pomáhá. V našem sousedství tak žilo průměrně dvacet černošských rodin na jednu bělošskou. Přicházeli z hrozných podmínek Jihu a do toho mezi rodiči a jejich dětmi probíhala generační bitva. Je to podobné tomu, co dnes zažívají muslimové v Evropě – generace rodičů chce pokračovat ve svém životě, vést ho stejně jako dříve, ale jejich děti více přemýšlejí o své identitě, o své pozici v novém bělošském světě a radikalizují se. Už totiž nemusejí bojovat o to, aby se sem dostali, jsou velmi nespokojení se svým sociálním statusem a jsou naštvaní.

Vlastně jsme tak spolu s bělošskými kamarády zažívali neustálou rasovou válku s dětmi černochů. Kdyby tehdy na americkém Jihu černoch ublížil bělochovi, tak by za to zaplatila celá jeho rodina, na Severu tomu tak nebylo, měli více svobody. Zkrátka jsem měl trochu neobvyklé dětství, ale nezanechalo to na mně žádné škody.

Pak jste šel studovat na Harvard a teď jste profesorem sociologie na prestižní London School of Economics. Prožil…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].