Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Německá ofenziva

Už v březnu bude možná EU rozdělena na integrované tvrdé jádro a jeho pomalejší satelity

Takový tlak směrem k německé hegemonii jsem ještě nezažil,“ napsal užasle jeden z prominentních evropských komentátorů (původem Němec) Wolfgang Münchau. Tento muž, který už roky volá po hlubší evropské integraci, jež by Evropu vytáhla z krizové bryndy, by měl mít z nové německo-francouzské iniciativy teoreticky radost, protože přichází s takovými revolučními návrhy, jako je harmonizace daní či společná penzijní politika. Jenže Wolfgang Münchau radost nemá, a není sám. Plán, který počátkem února na summitu v Bruselu přednesli německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Nicolas Sarkozy, narazil na široce rozvětvený odpor. Oběd, na němž se o plánu debatovalo, mnoha premiérům zhořkl v ústech, přestože se podával biolosos s květákem.

Sen o ekonomické vládě

Zásadních námitek je několik. Jedna je psychologická, protože návrh mnozí vnímají jako diktát vnucující ostatním zemím německý ekonomický model, druhá je věcná, protože prý neřeší podstatu krize, třetí je formální, protože obchází evropské instituce jako parlament a komisi, a čtvrtá je politická, protože fakticky zavádí dvourychlostní Evropu.

Samotný plán nemá písemnou podobu a Merkelová zdůraznila, že jde jen o první představu, o níž chce vést otevřenou debatu. Současně ji však hodlá uzavřít už do poloviny března a plán v rámci eurozóny schválit (ostatní…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].