Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Od věci

Zatím jsem sám

Jiří Stuna je velitelem městské policie v malém východočeském městě Skuteč a pravidelně přednáší školákům o protidrogové prevenci. Co je na tom zajímavého? Jeho názory. Zkušený strážník je prvním českým policistou, který začal otevřeně prosazovat myšlenku legalizace drog.

Pracujete léta v represivních složkách. Jak jste dospěl k takovému pohledu na drogy?

Víc než deset let se zabývám prevencí kriminality a poslední rok aktivně studuji konopí, zejména jeho léčivé účinky. Seznámil jsem se s řadou odborníků a přečetl spoustu literatury. Dnes už není pochyb o tom, že konopí pomáhá při léčbě mnoha onemocnění. Postupně mi došlo, že je naprosto nemorální kriminalizovat vážně nemocné lidi za to, že hledají pomoc. Současný systém je nutí porušovat zákon a nakupovat u dealerů za předražené ceny.

To vaše „studium“ obnáší i aktivní užívání?

Mám nějaké zkušenosti s konopím coby psychotropní látkou z období puberty. Ale jako strážník si samozřejmě nemůžu dovolit chodit do práce zhulený. Zákon výslovně říká, že zdravotně způsobilý je takový strážník, který neužívá podobné látky. Takže v současné době užívám jen konopná semínka, olej a masti.

Co může strážník, který nesouhlasí s drogovou prohibicí, vlastně dělat?

Napsal jsem otevřený dopis všem poslancům parlamentu a zjistil jsem také, že ve světě působí organizace LEAP, jež sdružuje policisty, soudce a státní zástupce, kteří nesouhlasí se současnou protidrogovou represí. Stal jsem se jejím členem. Pak jsem se na mezinárodním protidrogovém kongresu v Praze setkal s šéfem LEAP Jackem A. Colem. Tenhle muž…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].