Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Téma

Záhadné Slunce

Naše mateřská hvězda byla po miliony let spolehlivým dodavatelem energie, dárkyní života. Pro technickou civilizaci, která na Zemi vznikla v posledních desetiletích, však Slunce představuje hrozbu, jejíž existenci si zpravidla vůbec neuvědomujeme. Je tedy zneklidňující, že se v poslední době Slunce chová podivným způsobem.

Prvního září 1859 zaměřil britský astronom Richard Carrington svůj dalekohled na Slunce a obraz z objektivu promítl na bílou plochu. Spatřil tak povrch hvězdy a na něm neobvykle velký shluk tmavých skvrn. Sluneční skvrny, tehdy již dobře známý jev, jej neudivily, překvapující byly jejich rozměry. A také to, co uviděl vzápětí: dva jasné výšlehy bílého světla v okolí skvrn, které se postupně zjasňovaly a nabývaly ledvinovitého tvaru, až zhruba po několika minutách zeslábly a zmizely.

Následujícího dne před rozbřeskem se na pozemské obloze roztančily pásy rudé, zelené a fialové barvy. Polární záře byla vidět i na Kubě, Jamajce nebo Havaji, tedy výjimečně blízko rovníku. Zlatokopové ve Skalnatých horách vstávali a chystali se do práce, neboť se domnívali, že již začíná svítat. Ale nezůstalo jen u strhujícího přírodního divadla: od sloupů telegrafního vedení odletovaly jiskry a šokovaným operátorům začal v některých případech hořet v rukou papír, na který se tiskly depeše. A co bylo snad ještě podivnější: telegraf fungoval, dokonce i když jej odpojili od zdrojů elektrického proudu. I pak umožňoval posílání zpráv.

Obrovská sluneční erupce, k jaké podle odhadů dochází tak jednou za 500 let, tehdy nezpůsobila větší škody. Rozkolísala sice telegraf, a vyvolala tak jistý chaos v dálkové komunikaci, tehdejší civilizace však nebyla ještě závislá na složitých elektrických sítích a komplikovaných…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].