Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Nahá Lejla s bezdomovcem

Prodávaly se krásně. Zpěvák Vojtěch Dyk špulící rty na šestiměsíční Klaudii vydělal 95 tisíc, manželé Landovi s malinkým Pavlíkem 45 tisíc a Lejla Abbasová s Andělkou 42 tisíc. „Andělka byla nejmenší bílé děťátko, jaké jsem kdy viděla. Byla hrozně drobounká a tichounká. Byla jsem z ní úplně unesená,“ svěřila se minulý týden šťastná modelka – někdejší mluvčí ministra pro lidská práva – po fotografickém sezení.

Ano, tichounká – ten fakt by měl být celebritám, které přijaly pozvání deníku MF Dnes, aby svlečené do půl těla pózovaly s miminky z pražského kojeneckého ústavu v Krči a výtěžkem z prodeje fotografií pak přispěly na provoz zařízení, trochu podezřelý. Miminka totiž bývají taky pěkně uřvaná a protivná. Ta z kojeneckého ústavu ovšem často nejsou a v tom je právě háček.

Nápad, který vypadá jako chytře vymyšlená charita, je jednak nevkusný. Proč by měla nemluvňata vydělávat na svůj ústav? A proč se mají celebrity svlékat do půl těla, když berou do náruče cizí dítě? Aby půlhodinová návštěva kojence, kterého už nikdy neuvidí, působila na diváka jako intimní kontakt? S přimhouřením očí by se dalo uvažovat, zda účel – tedy získání financí pro kojenecký ústav – v tomto případě právem nesvětí citově vyděračné prostředky. Ale nefunguje to – účel je totiž ještě horší.

Vybírání peněz pro dětské domovy a kojenecké ústavy patří k běžné charitativní praxi a v prvním plánu samozřejmě vypadá pěkně, když…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].