Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Společnost, Trendy

Miláček a srdíčko

Jsi srdíčko v mém těle, které nosím každý den, věrně ti budu sloužit, jsi můj velký sen.

Tato vzorová gratulace ze serveru Legrace.cz je jednou z rozbušek antivalentýnismu. Je to hnutí živené valentýnskou poezií, a nejen jí. Přispívají k němu také valentýnské dárky. Co jiného se dá dělat s podprsenkou z bonbonů? Jedině vyrazit v ní na barikády. Do pravice plyšového hrošíka, do levice hrneček s nápisem Stará nebruč (možno použít také jako tužkovník).

Hnutí antivalentýnismu se šíří z anglosaského světa a dělí se na dvě ideová křídla. Jedno odsuzuje komercializaci svátku, která je značná. V USA se za předměty s nápisem Love utratí v přepočtu 320 miliard korun, z čehož část za dárky pro milovaná zvířata. V Česku to je údajně přes 1,5 miliardy a na poště v Milostíně orazítkují ročně speciálním valentýnským razítkem třicet kilogramů přání, protože valentýnisté jsou stejně militantní jako antivalentýnisté.

Druhá frakce odmítačů používá zkratku anti V. D. Tato písmena kromě Valentine Day značí také veneral disease neboli pohlavní nemoc. Což údajně trefně vystihuje podstatu tohoto svátku, při němž se oslavuje zamilovanost, což je jen společensky korektní slovo pro hormonální procesy nastartované zvýšenou sexuální aktivitou. Existuje snad svátek trávení, ptají se odpůrci V. D.

Valentýnisté mají své šášuly, kulíšky a pejsáčky, antivalentýnisté zase svoje pohlednice. Tak…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].