Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Editorial: Egypt na vlastní kůži

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Pokaždé když reportéři vyrážejí do zahraničí, aby referovali o nějakém ozbrojeném konfliktu, je tu riziko, že se dostanou do nebezpečné situace. V poslední době jsme přinášeli reportáže z Iráku, Afghánistánu, Konga, Libanonu, Palestiny atd., takže už máme docela slušné zkušenosti s tím, co všechno může nastat. Situace v Egyptě, která původně tak dramaticky nevypadala, ale v něčem nemá srovnání.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Všechna média, CNN počínaje a námi konče, měla stejnou zkušenost – cílené útoky na zahraniční novináře. Není tu řeč o běžném bránění v natáčení, focení a pořizování reportáží. Šlo o zřejmě velmi propracovaný systém vyhledávání zahraničních žurnalistů tajnou policií. Někteří pak byli fyzicky napadáni, přišli o techniku, osobní věci nebo byli zatčeni a odvezeni k výslechu.

Kolegyně Kateřina Šafaříková se na poslední chvíli vytrhla ze sevření tajného policisty a utekla. Fotograf Milan Jaroš jen tak tak unikl fyzickému útoku, když se snažil pořídit snímky. Nedlouho poté jim přišlo varování, že musí utéci i z hotelu, protože je někdo udal a jdou si pro ně.

Z Egypta referovala řada českých novinářů a novinářek, kteří si zaslouží velké uznání za odvahu a podstupování rizika. Jen namátkou to jsou Petra Procházková, Lucie Beranová, František Vlček, Jan Šibík, Pavel Novotný, Jan Zátorský, Martin Jonáš. Nešlo o zbytečný hazard, bez nadsázky se totiž v Egyptě a dalších rozbouřených zemích rozhoduje o tom, jak bude vypadat náš svět.

Výjimečným událostem v Egyptě věnujeme také mimořádný prostor. Výsledek práce našich kolegů naleznete na str. 17–25.

K tomuto vydání Respektu je ve volném prodeji přibaleno DVD s výborným filmem Woodyho Allena Hana a její sestry. K tomuto kroku nás vedla řada výzev čtenářů, jestli by nebylo možné něco takového připravit.

Vydání DVD jsme inzerovali v minulých číslech a vyplynulo pár otázek, které bychom rádi vysvětlili. Zaprvé, i když jde o kolekci filmů, k Respektu bude přibalen pouze tento film. Ty následující najdete volně na stáncích. Zadruhé, ano, není ideální, že si předplatitelé musejí na stánku koupit ještě jeden Respekt, aby DVD získali, ale z organizačních důvodů to bohužel nešlo jinak. Snad to vyváží fakt, že celková cena časopisu a DVD je pouhých 49 Kč.

Pro předplatitele jsou navíc v dalších fázích projektu připraveny výrazné slevy pro pořízení celé série. Objednávat ji můžete on-line od 14. února, kolekce pak budou připraveny k rozeslání počátkem léta.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři, inspirativní čtení a vlastně i sledování filmu vám přeje

ERIK TABERY

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].