Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Editorial: Chvála lenivosti

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Letos zřejmě nebudou ani bílé Vánoce, ani Vánoce na blátě. Odehrají se zřejmě na suchu, protože je nebývale málo srážek (byť začátek víkendu naznačoval možný obrat). Škoda že na suchu nebudeme spíše na Silvestra, protože to by nám prospělo víc. Každopádně se blíží čas, kdy mnozí budou moci trochu zvolnit, a když už se nebudou věnovat duchovnímu rozjímání, tak aspoň svým blízkým, což je také forma rozvíjení ducha.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Pokud má někdo dojem, že mu volně strávený čas profesně ublíží, ve skutečnosti se mýlí. Jak si můžete přečíst v tomto čísle (na str. 56–62), dobře zvolená míra odpočinku či lenošení prospívá každému nejen v osobním životě, ale i pracovně. Potvrzují to i lidé, u kterých bychom předpokládali, že volno nemají vůbec. Nepřekonatelný byl v tomto ohledu bonmot amerického prezidenta Ronalda Reagana, kterému se občas vyčítalo, že by mohl pracovat usilovněji: „Usilovná práce sice ještě nikoho nezabila, ale já si říkám, proč pokoušet osud?“

Kolega Tomáš Lindner se rozhodl s velkým nasazením prozkoumat, co s námi dobře zvolený odpočinek opravdu dělá. V úvodu článku například cituje z knihy vědkyně Miriam Meckelové: „Největším luxusem dnešní doby je být mimo dosah. A během chvil off-line tu pro něco nebo pro někoho opravdově být.“ Co se jí přihodilo po dopsání a vydání knihy, najdete v článku.

Toto číslo (respektive dvojčíslo) je letos poslední, a jak už se stalo tradicí, kolegové Tomáš Pěkný a Ondřej Nezbeda editorsky připravili literární přílohu, kde jsou povídky, ukázky či eseje od takových autorů, jako jsou Martin Reiner, Arnošt Goldflam, Viktor Šlajchrt či Markéta Pilátová. Vše pak jako ilustrace doprovázejí obrazy Petra Maliny.

Závěrem bych vám rád za celou redakci Respektu poděkoval za přízeň, kterou jste Respektu po celý rok věnovali. Byl to z hlediska zájmu čtenářů nejúspěšnější rok a to má, vzhledem ke stále kritické situaci tištěných médií, dvojnásobný význam. Pořád platí, že bez vás tu Respekt nebude.

Vážené čtenářky a vážení čtenáři, přeji vám inspirativní čtení, ale také krásné svátky a co nejlepší rozjezd roku 2012. 

Erik Tabery

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 51/2011 pod titulkem Editorial: Chvála lenivosti