Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Pane Lukašenko, milost!

Trest smrti za údajný teror dostali v Bělorusku možná zcela nevinní lidé

Šílené režimy plodí šílená gesta. Běloruský básník Dmitrij Strocav žádá, aby byl popraven. Solidarizuje se tak se dvěma mladými muži, kteří byli koncem listopadu odsouzeni k trestu smrti. Pokud nebude jejich poprava zrušena, chce být Strocav zastřelen společně s nimi.

Ortel smrti pro dva mladíky Dmitrije Konovalova a Vladislava Kovaljova vyvolal ostré reakce nejen básníka, ale celého světa a v samotném Bělorusku podepsalo petici proti rozsudku na 50 tisíc lidí. Nejvyšší soud je totiž uznal za pachatele bombového atentátu v minském metru, při němž letos 11. dubna zemřelo 15 lidí a 200 bylo zraněno, na základě pochybných důkazů. Evropská unie protestovala proti udělení trestu smrti z principu, ale vyjádřila také silné pochybnosti o soudním procesu jako takovém.

 

Bez přímých důkazů

V Bělorusku, jemuž vládne železnou rukou prezident Lukašenko, si o nezávislosti justice nikdo nedělá iluze, nicméně soudní proces byl i na tamní poměry nevídaně zmanipulován. Hlavním a fakticky jediným důkazem se stalo přiznání Kovaljova, že jeho kamarád Konovalov sestavil nějakou bombu, jenže mladík později při procesu řekl, že to doznal pod nátlakem a v hrůze, že bude mučen stejně jako jeho přítel, jehož výkřiky slyšel z vedlejší vyšetřovny. Popsal také, jak ho vyšetřovatelé &„…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].