Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Dopisy

Dopisy

Kdo se bojí Alexeje Zacharova

Respekt 48/2011

Dlouhodobě na vašich stránkách sleduji kauzu pana Reného Mandyse a jeho problémů s ruským majitelem přilehlého zámečku A. Zacharovem.

Chtěl bych se vás zeptat, je-
 -li nějaká možnost panu Mandysovi pomoci v jeho trápení, například kdyby se podařilo uspořádat finanční sbírku na nový skleník pro jeho zahradnictví či přispět nějakou částkou.

Každopádně panu Mandysovi chci vyjádřit podporu a přání všeho dobrého a vám poděkovat za systematické informování o problému, který dokázal upoutat i zájem ministra Kubiceho. Pevně věřím, že případ nakonec dobře dopadne.

Radovan Chládek

KDYŽ SOUDÍ LÉKAŘI

RESPEKT 48/2011

Lékaři v tomto případě (podle mého názoru) nechtějí slavit vítězství, ani nejsou nepřátelští, pouze mají svůj odborný názor, který se opírá o dlouholeté zkušenosti, a na ten mají určitě právo.

Podání trestního oznámení souvisí mimo jiné s ohlašovací povinností, kterou lékaři mají při podezření na některé závažné trestné činy.

Zásadní je podle mého skutečnost, kterou jste sama v textu uvedla – rodit doma není o nic riskantnější než v nemocnici, pokud porod probíhá bez komplikací. To je asi pravda, problém je však ten, že komplikace se mohou vyskytnout a vyvíjet velice rychle u původně bezproblémového porodu a ani rychlý transport do nemocnice nemusí znamenat včasné řešení těchto stavů – je zde tzv. riziko z prodlení. V porodnici může rovněž docházet ke komplikacím, ale jsou zde týmy lidí a technika, jež dokážou tyto komplikace zvládnout s mnohem větší úspěšností, zachytí-li se včas.

Na závěr děkuji, že lékaře nazýváte lékaři, a nikoli doktory, jak je v médiích zvykem.

MUDr. Vít Němeček

DESPEKT

RESPEKT 48/2011

Nechápu, proč jste se neobvykle neinformovaně připojili k současnému štvaní českých médií proti projektu IZIP. Při tomto štvaní se kvůli podezření, že se na projektu možná někdo neoprávněně obohacuje, z vaničky vylévá i dítě, tedy samotný projekt elektronických zdravotních knížek. Tohoto podle vás „nefunkčního“ projektu využívá dnes přes 8600 zdravotnických zařízení a více než 20 tisíc zdravotnických pracovníků a má 2,5 milionu klientů. V jeho databázi je 100 milionů zdravotních záznamů. Rovněž nemáte zřejmě ponětí, co projekty informačních technologií pro desetitisíce uživatelů stojí. Ty necelé dvě miliardy za tak ambiciózní a prospěšný projekt nejsou vyhozené, tak jako nejsou vyhozené miliardy za tunel Blanka, z něhož budou mít jednou uživatelé také velký užitek, i když možná mohl stát o něco míň. Vraťte se, prosím, k žurnalistice založené na faktech.

Dr. Petr Janeček

 

OPRAVA

V článku Kdo se bojí A. Zacharova (Respekt 48/2011) jsme napsali: „Ani Mandysův advokát Josef Vaške svého klienta nehájil úplně brilantně. Spor o cestu se pod jeho vedením táhl léta, přitom mohl klidně požádat o tzv. předběžné opatření v podobě otevřené brány a trvat na tom, aby policie zaručila jeho dodržování.“ Ve skutečnosti podal advokát Vaške návrh na předběžné opatření dvakrát, jednou spolu s žalobou 29. 4. 2011 a podruhé 2. 6. 2011. Spor do doby vydání rozsudku prvoinstančního soudu (proti kterému se protistrana okamžitě odvolala) trval rok a půl. Za chyby se omlouváme.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].