Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Anketa

Anketa: Kdo nejvíce získá na rozmachu e-knih?

Milan Gelnar

ředitel nakladatelství Argo

Vydělají na nich uživatelé e-knih, pokud si je ovšem budou oficiálně kupovat. Pokud je budou stahovat nelegálně, nevydělá na nich časem nikdo, protože daná situace povede ke snížení nabídky knih v Česku. Argo prodává elektronické knihy zatím na Kosmas.cz a ukazuje se, že čtenáři akceptují cenu e-knih do 100 Kč. Za dosud malou nabídku e-knih nemohou, jak je slyšet, pouze nakladatelé, ale mj. majitelé práv. Někteří z nich zatím smlouvy na e-knihy odmítají, jiní mají v našem prostředí nereálné představy ohledně ceny za stažení. V takových případech na e-knihách nevydělá vůbec nikdo. Jsem rád, že Respekt je první médium, které se na situaci zeptalo přímo v nakladatelství.

 

Janek Němec

spisovatel

On ten rozmach – aspoň co se české beletrie týče – není zatím nijak razantní. Ale v tržním systému obecně platí, že nejvíc získá ten, kdo dělá byznys. Pro spisovatele je kniha hlavně psaním, pro nakladatele – v lepším případě – literaturou, pro distributora a prodejce už jen zbožím. A s postupným ubýváním významu přirozeně roste touha obohatit se: zisk si rozdělí prodejce, distributor (u e-knih je to často tentýž) a nakladatel. Ten vyplatí desátek autorovi, že dílo vytvořil. Není ovšem až tak zajímavé, kdo získá nejvíc, jsem spíš zvědavý, co rozvoj e-knih obecně přinese. Jen změnu čtenářských návyků, nebo něco dalšího?

 

Ivan Kraus

spisovatel

Čert ví. Ač nejsem čert, přesto si troufnu to odhadnout. Nakladatelé a vydavatelé se pouštějí do nové technologie už z principu. Tištěná kniha je stále dražší a elektronická jim umožní zůstat na trhu. Knihkupci a distributoři nadšeni nebudou. Budou se muset přeorientovat na jiné „zboží“. Čtenáři nové generace se všemi technologickými vynálezy už dnes tráví více času ve virtuálním světě než v knihkupectví. E-knihu přijmou už proto, že nebudou muset kupovat knihovnu a „pracně“ obracet listy. Autoři pošlou právníkovi e-mail, aby se věnoval smlouvám, na jejichž drobné písmo a podmínky nemají čas a chuť. Právě totiž pracují na nové knize. Na té nejdůležitější, jak jsou pokaždé znovu přesvědčeni.

 

Tomáš Řehák

ředitel Městské knihovny v Praze

Grafomani. A stejnou měrou – a to je opravdu dobrá zpráva – všichni ti, kdo mají cosi opravdu důležitého na srdci a na jazyku, a doteď nebyli schopni překonat finanční bariéru „papírového“ publikování. Dostanou se nám do rukou a na obrazovky čteček myšlenky, které by jinak tiše zemřely se svými nositeli. (Byť se nic neztrácí v duchovním světě, jak pravil Otokar Březina.)

E-knihy znamenají demokratizaci knižní tvorby stejnou měrou, jakou web již přinesl do světa novin, časopisů, rozhlasu a televize. Se vším dobrým i zlým. Setře se hranice „oficiálního“ a „soukromého“ publikování. Bude vznikat několikanásobně více knižních titulů. Bude v tom zmatek. Ach jaká to výzva a příležitost pro knihovny!

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 50/2011 pod titulkem Anketa: Kdo nejvíce získá na rozmachu e-knih?