Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Od věci

Zkoušel jsem to na dětech

Minulý týden byly na Vysoké škole uměleckoprůmyslové vystavené klauzurní práce všech studentů. Stál tu i zvláštní kus nábytku, něco mezi sedátkem a houpacím koněm, který pro děti navrhl student designu Václav Mlynář (21). Na veletrhu ve Frankfurtu nad Mohanem za něj dostal mezinárodní studentskou cenu.

Vymyslel jste nový typ nábytku pro děti. Potřebují vůbec děti něco takového?

Ne že by potřebovaly úplně nový druh nábytku, ale je důležité dělat pro ně věci, které si mohou samy uspořádat. Když má nábytek víc funkcí nebo je složený z modulů, rozvíjí jejich smysly a motoriku. Před houpadlem jsem dělal ještě dětskou židličku, se kterou si dítě také může hrát jako se stavebnicí.

Děti sám zatím nemáte. Jak znáte jejich přání?

Mám jednoho malého bratrance a tři sestřenice a ti jsou kolem mě dost intenzivně. Zkoušel jsem to na nich a viděl jsem, co funguje. Houpadlo jsem ale dělal pro mé dva bráchy, kteří se mi teď narodili. Jsou to děti mého táty. Po výstavě jim ho odvezu domů, už o Vánocích dostali poukaz. Ale je pravda, že z takových malých dětí mám respekt a mám o ně strach. Také proto jsem chtěl, aby bylo houpadlo co nejbezpečnější.

Jak přesně tenhle nový kus nábytku funguje?

Je to multifunkční dětský nábytek. Může se na něm houpat jedno dítě jako na koníku nebo dvě děti jako na houpačce. Nebo se otočí a může se z něj stát prolézačka, v níž já vidím spíš kosmickou loď.

Proč jste ho navrhl?

Na veletrhu Heimtextil ve Frankfurtu probíhala soutěž pro studenty designu. Zadání bylo, že to musí být čalouněný nábytek do veřejného prostoru, do…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].