Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Život po životě

Otázky kolem aféry ABL a mnoha dalších

V posledních měsících zažíváme stále stejný scénář. Přijde jedna kauza, která všem vyrazí dech, a než ho stačíme chytit, už je tu nějaká další. Případy tak usínají bez vysvětlení či dořečení. Stejný osud potkal i případ sledování komunálních politiků v Praze. Tato událost by ale zcela zapadnout neměla, byť možná z jiných důvodů, než se na první pohled zdá.

Kdo si to objednal?

V říjnu loňského roku přišla MF Dnes se šokujícím příběhem z Prahy 11. Mělo tu docházet k útokům, a to dokonce i fyzickým, na lidi, kteří komplikovali život tamní radnici. V jejím čele stál Dalibor Mlejnský z ODS. Součástí novinářského odhalení bylo i to, že lidé, kteří byli trnem v oku Mlejnskému, byli sledováni bezpečnostní agenturou ABL.

To všechno jsou velmi znepokojivé informace, do kterých se, jak známo, navíc zaplétal Vít Bárta, který nejdříve popřel, že by se na sledování lidí ABL podílela. Kdyby Bárta nemlžil a hned přišel s upřímnou odpovědí, kauza by dávno přestala být zajímavá. Tedy přesněji řečeno ta linka, která se týká ABL.

Kolegové z MFD odvedli velký kus práce, ale postup soukromých detektivů je na případu nejméně zajímavý. Ano, zdá se evidentní, že překročili některé ze svých pravomocí, ale to už je téma pro policii. Jde totiž o praktiky, které používají téměř všechny agentury v zemi. Mnohem důležitější je, kdo ABL na nepohodlné oponenty radnice Prahy 11 poslal, a to se překvapivě téměř nikde neřeší. Když zjistíte, že…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].