Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Vrnění českého lva

V Ostravě uvádějí dramatizovaný Gottland

Když si dramaturg Národního divadla moravskoslezského Marek Pivovar hodlal koupit výtisk knihy Gottland, prodavačka mu jej odmítla prodat. Distribuce knihy Mariusze Szczygieła byla totiž zrovna pozastavena kvůli sporu o její název – Karel Gott se skrze právníky ohradil, že takto se už jmenuje jeho muzeum. Pivovar knihu přece jen získal, ovšem pro jistotu se starým datem na účtence. Vzhledem k tomu, o čem Szczygieł v Gottlandu píše, je tahle historka příznačná: Češi se vždycky radši pojistí. Pivovar knihu půjčil režisérovi Janu Mikuláškovi a ten se rozhodl Gottland inscenovat. Na nejočekávanější premiéru ostravské sezony došlo v Divadle Jiřího Myrona právě teď.

Závrať ze sžíravosti osudu

Těžko se Mikuláškově volbě divit: Gottland sklidil úspěch v Polsku, stal se bestsellerem v Čechách, a v roce 2009 si dokonce odnesl Evropskou literární cenu. Je celkem překvapivé, že kniha o Čechách, kterou napsal Polák, zajímá i Francouze, zato spokojené zavrnění českého lva polichoceného jakoukoli pozorností je nasnadě.

Na druhou stranu Mikulášek před sebe postavil rébus: co si na divadle počít s knihou sice literárních, ale pořád reportáží, které navíc střídají doby, osoby i témata? Szczygiełovu výbornou knihu drží pohromadě lakonický styl, dějová zkratka a schopnost ukázat události v bizarním světle, to vše na hustě tkané osnově reportérské práce. Knihu…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].