Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Kdo za to může?

Moskva hledá viníky tragédie na letišti Domodědovo, Rusové však vědí, kde je chyba

Budeme honit teroristy kdekoli. Tenhle problém prostě musí být jednou provždy vyřešen,“ prohlásil mladý ruský premiér a budoucí prezident Vladimir Putin před novináři 24. září 1999. Rusům, otráveným z neklidných 90. let a vyděšeným z násilí v ulicích a z nárůstu extremismu, slíbil rozhodné akce, klid a bezpečí. Když v pondělí vybuchla na moskevském letišti Domodědovo další teroristická nálož, roztrhala 35 lidí a další stovku zranila, ptali se mnozí Rusové: co je špatně, že se terorismus nedaří potlačit?

Putin (dnes opět premiér) nenabídl mnoho odpovědí, pouze slíbil „tvrdou odplatu“ organizátorům krvavého útoku. Začalo horečnaté hledání viníků, které ale jen stěží odhalí skutečnou podstatu problému. Ta totiž spočívá v několika faktorech, jimiž jsou především korupce, nefunkčnost rozbujelých tajných služeb a selhání ruské politiky na Severním Kavkaze.

Korupce

O místo už přišli čtyři vysoce postavení důstojníci ministerstva vnitra odpovědní za bezpečnost na letišti a vyšetřuje se management letiště Domodědovo. Všichni ale tuší, že je to jen vrchol mnohem většího ledovce. Dobře si pamatují událost z roku 2002, kdy si islamističtí teroristé bez problémů uplatili průjezd s dodávkou plnou výbušnin do moskevského divadla na Dubrovce, jen pár kilometrů od Kremlu. A to je jen jeden příběh z mnoha.

Všichni v Rusku vědí,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].