Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Český Sputnik

Obamova zpráva o stavu unie se dotýká i nás

Američané vědí, že chtějí být nejlepší na světě. Zároveň chápou, že jim ujíždí vlak. Nezaměstnanost neklesá, dluhy rostou do astronomických výšek. Když Barack Obama minulý týden pronášel každoroční projev o stavu unie, příliš v něm Spojené státy nechválil. Evropané podle něj mají lepší infrastrukturu, Jihokorejci jsou lépe připojeni k internetu, Číňané mají modernější letiště a lepší vlaky a vzdělanost Američanů začíná slušně pokulhávat za nejvyspělejšími zeměmi. Obama nazval křižovatku, na níž Američané stojí, „momentem pro nový Sputnik“ – v narážce na chvíli, kdy si USA v roce 1957 uvědomily, že je tehdejší Sovětský svaz předbíhá ve vývoji raketové techniky a ovládnutí vesmíru.

Obě situace jsou stěží srovnatelné v detailech, podstata je ale stejná. Američtí politici se nebojí vytknout cíl a stát si za ním. Dnešní prezident chce navzdory potížím znovu porazit svět v technických inovacích, vzdělání i výstavbě infrastruktury podobně, jako když snaha o výzkum vesmíru rozproudila inovace v celé ekonomice.

Ve Spojených státech se samozřejmě po projevu zvedla vlna kritiky polemizující s prezidentem. Je potřeba škrtat výdaje a uvolnit iniciativu byznysu, nebo je naopak nutné správně zainvestovat s tím, že rozvoj Americe umožní ze svých dluhů „vyrůst“? To je naprosto legitimní debata, do které se Američané s obvyklou vervou pustí a nějak si ji nakonec vyřeší. Důležité je, že obě strany vědí, o co jim jde – mají strategický cíl…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].