Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Anketa

Anketa: Jak by měly podle vás vypadat hlavní zprávy v České televizi?

Jan Potůček

šéfredaktor DigiZone.cz

Hlavní zprávy České televize by rozhodně neměly kopírovat formu zpravodajství komerčních televizí. Pevně věřím, že se na ČT nedočkáme živých vstupů reportérů z chodby před televizním studiem nebo ze střechy budovy ČT jenom proto, aby to vypadalo zajímavěji. Uvítal bych určité rozčlenění oné zpravodajské hodiny na tematicky zaměřené bloky zpráv z domova, ze světa, z ekonomiky, kultury a sportu. Události ČT rozhodně potřebují více původních, exkluzivních témat. Prostě něco, kvůli čemu by mělo smysl se na ně dívat, aniž by nám Bohumil Klepetko a spol. neříkali to samé, co už víme několik hodin z internetu.

 

Jindřich Šídlo

Hospodářské noviny

Česká televize řeší se svými Událostmi a zpravodajským kanálem ČT 24 podobný problém jako deníky se svými weby: navzájem se kanibalizují. Události v dnešní podobě jsou bohužel – i z objektivních důvodů – pozůstatkem 90. let a vyhlížejí už trochu mimo čas a prostor. Většinu základních informací divák pravděpodobně již zná „ze dne“ a Události tak nejsou primárním zdrojem informací o denní agendě. Takže já osobně bych se rád díval na Události, kde bych se dozvěděl dvě skutečně silné vlastní zprávy, tři až čtyři analytické reportáže o nejdůležitějších událostech dne, delší, než je obvyklá stopáž do minuty padesát, stručný přehled ostatních zpráv dne. Záměrně nerozlišuji, zda jde o zprávy domácí, zahraniční nebo z kultury.

 

Alice N. Tejkalová

novinářka, vyučuje na katedře žurnalistiky FSV UK

Události by se měly zaměřit na náročnějšího diváka. Ten nenáročný se na ně stejně nedívá a sleduje Primu nebo Novu. Tím neříkám, že Události tak, jak jsou postavené dnes, jsou otřesné, jak se teď stalo módním uvádět. Pro mě jsou zpravodajskou relací číslo jedna. Ale uvítala bych v nich méně živých vstupů o ničem (trend sice je mít živých vstupů hodně, ale jinak se plní informacemi v USA a jinak v Česku), méně zpráv, které nepřinesou v minutě a půl víc, než co se řeklo ve studiu, a obsáhlejší reportáže ze zahraničí v širším kontextu. V zahraničních zpravodajích má ČT v Česku exkluzivitu, tak proč ji nevyužít naplno.

 

MILOŠ ČERMÁK

týdeník Reflex

Pro mě za mě můžou hlavní zprávy ČT vypadat stejně jako teď. Ta hlavní změna musí proběhnout uvnitř a může být pro většinu diváků nepozorovaná. Vyplývá z celkového mediálního kontextu. Jednoduše řečeno, televize musí nahradit krachující tisk v roli tvůrce agendy. Tedy přestat točit to, co si reportéři přečetli ráno v novinách. Povinnost „krmit bestii“, tedy všechna ostatní média včetně Facebooku, Twitteru a dalších, bude vzhledem k úpadku tisku brzy už jen na televizi. Ta veřejnoprávní na to dostává erární peníze, je to tedy její povinnost. Že je úspěšná, se nepozná podle sledovanosti (ať se vůbec neměří!), ale že budou ostatní média „recyklovat“ její obsah. První krok, jak na to? Najmout ty nejlepší reportéry na trhu. Zatím ještě stále pracují v novinách.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 49/2011 pod titulkem Anketa: Jak by měly podle vás vypadat hlavní zprávy v České televizi?