Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Od věci

Whoop-de-doo znamená řádit

O venušiných kuličkách se na těchto stránkách nepíše moc často. Také se obvykle nestává, že by erotické pomůcky získaly designérské ocenění. Anna Marešová, čerstvá absolventka oboru design na Univerzitě J. E. Purkyně v Ústí nad Labem ale dostala letošní Národní cenu za studentský design právě za erotické hračky.

Vaše erotické pomůcky vypadají velmi diskrétně a abstraktně. Proč je vlastně běžná produkce tak naturalistická?

V historii tyhle věci vznikaly jako napodobeniny, proto byly naturalistické. Někomu to může vyhovovat, ale z mého dotazníkového průzkumu vyplynulo, že zrovna o tohle lidé moc nestojí. Naturální tvary říkají, že jde o napodobeninu, nebo dokonce náhražku. Erotické pomůcky však nejsou náhražka, spíš něco navíc.

 
Co všechno vaše sada zahrnuje a proč se jmenuje Whoop-de-doo?

Slovo znamená podle překladače „řádit“, líbí se mi, jak zní. Ty věci mají být spíš co nejněžnější a nejlidštější. Jsou tam venušiny kuličky, jedna z nejstarších pomůcek a pro mě i nejmilejší, dvě vibrační vajíčka a vibrátor.

 
Jak vypadal váš dotazníkový průzkum? Koho jste se ptala a na co?

Udělala jsem si dotazníky k tématu a poslala je známým, a ti zase svým známým. Odpovědělo mi kolem pěti set mužů a žen. Ptala jsem se mimo jiné na to, jestli takovou věc používají a jak. Samozřejmě se objevily odpovědi typu nemám, nechci, nehodlám používat. Většina žen ale psalo, že má anebo chce mít. Z toho jsem pochopila, že poptávka by tu byla. Už jsem dostala i dost e-mailů, jestli se dají mé návrhy koupit. Dokonce se ozvali zájemci o výrobu.

 
Na jaké ženy jste při designování myslela? Na sebe, svoje kamarádky?

Myslela jsem na holky, paní, ženy, úplně normální bytosti a na atmosféru klidu. Určitě ne na ženu v černém korzetu s červenými nehty. Spíš na svoje kamarádky, na lidi, které mám ráda, klidně i na sebe. Chtěla jsem, aby to bylo něžné a milé, nic divného.

 
Jde to vůbec?

Loni jsem byla v New Yorku a i tam jsem se dívala na sex shopy a viděla, jak se takové věci dají řešit velmi elegantně. Obchody měly mléčné sklo, ve výloze byly spíš takové neurčité věci, regály stály našikmo, aby na ně nebylo moc vidět. Atmosféra byla diskrétní. U nás je celá výloha polepená nějakou vykřičenou tapetou, která říká „sem nechoďte anebo se u toho tvařte hrozně nenápadně“.

 
Dělala jste si historickou rešerši. Erotické pomůcky byly asi vždycky trochu tabu, ne?

Vůbec první vibrátor používali v druhé polovině 19. století gynekologové k léčení ženské hysterie. Byl to lékařský nástroj. Nebo když nastoupila elektrifikace domácností, prodávaly se takové univerzální domácí přístroje s mnoha nástavci, z nichž některé se daly použít i takto. Vývoj měl spoustu fází a v každé se to vnímalo jinak: jako lékařský přístroj, nástroj pro krásu žen nebo pro zdraví.

 
Co je příznačné pro dnešní kapitolu vývoje?

Diskrétnost, design, uživatelské pohodlí. Jedna slečna redaktorka to přirovnala k designu od Applu, to mě potěšilo, přesně takto uživatelsky příjemné bych to chtěla.

 
Jsou erotické pomůcky z hlediska designéra nějak komplikované?

Musí být hygienické, nechtěla jsem žádné čudlíčky a mezírky. Proto jsem také vybrala jako materiál lékařský silikon, který je zdravotně nezávadný.

 
Abychom se ale netvářili, že jde hlavně o hygienu…

To ne, ale když to zadání řeším z pohledu designéra, je hygiena důležitá. Ergonomie samozřejmě taky, proto jsem návrh konzultovala s gynekologem. Dozvěděla jsem se leccos o ženském těle a taky jak má taková věc vypadat, aby nedocházelo k úrazům, které jsou prý dost běžné.

 
V soutěži Národní cena za studentský design jste už byla jednou oceněna za tramvaj pro Prahu. Ovšem ohlas zdaleka nebyl takový, nemrzí vás to?

Tramvaj byla moje srdeční záležitost. Mám ráda, když má design větší dopad, a u tramvaje to tak je: když bude dobře řešená, víc lidí nechá auto doma. Navíc když se člověk chce někam dostat, tramvaj použít musí. Což v případě erotických pomůcek neplatí. Ne, nečekala jsem, že vyvolají takové haló.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 48/2011 pod titulkem Whoop-de-doo znamená řádit