Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Nejlepší nápad

Poprvé se zdá, že vládní koalice myslí boj proti korupci vážně

Je Česko tak depresivním rájem korupce, jak stále víc píší renomovaná zahraniční média? Není to tak úplně přesný obrázek, zvlášť po minulém týdnu. Vládní koalice se totiž dohodla, že při státním zastupitelství zřídí specializovanou protikorupční jednotku, která by měla řešit přesně to, v čem zdejší justice výrazně selhává, a sice vyšetřování případů spojených s nejvyšší politikou a byznysem. Rok a půl od vzniku Nečasovy vlády jde zatím o nejlepší rozhodnutí, jež kabinet v boji proti korupci udělal.

Byli to totiž vedle policie právě žalobci, kteří rozplétání velkých případů dlouhodobě bránili. Oficiálně sice už existovaly zvláštní protikorupční odbory v rámci Vrchního státního zastupitelství v Praze a Olomouci, jež měly za úkol vyšetřovat všechny velké případy spojené s politikou a byznysem, hlavně v Praze k tomu však nikdy nedošlo. Problém byl v tom, že protikorupční prokurátoři nikdy nebyli odstřihnuti od vlivu politiků, jejich nadřízený – jehož kariéra naprosto závisela na vůli ministrů – je kdykoli mohl bez udání důvodů odvolat nebo jim konkrétní případ vzít. A přesně to se opakovaně dělo.

Tenhle zaběhnutý systém by se ale teď mohl částečně změnit k lepšímu. Koalice se totiž neshodla jen na zřízení nové protikorupční jednotky (ta by sama o sobě nic neřešila), ale…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].