Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Blogy

Výběr z blogů

Blog z Číny: Moje čínská kamarádka Hong

Emma Pecháčková

Párkrát jsme spolu šly na kafe (pije americano bez cukru i bez mléka) a vyprávěla mi o sobě a o svý vládě. Je jí teprve 19, ale není vůbec tak naivní jako ostatní mladý Číňanky, se kterýma jsem se tu zatím potkala. Myslim, že toho ví víc, než by si strana představovala, co by holky v jejím věku měly vědět. Zná spoustu způsobů, jak se dostat na Facebook nebo YouTube.

Dokonce ví, že na stránkách americký ambasády v Pekingu je každý den zvěřejněna míra znečištění ovzduší. Ty opravdický hodnoty, necenzurovaný. Poslední dobou to tady totiž bylo hodně hustý. Nebe bylo žlutý a Číňani věřili tomu, že je to snad písečná bouře z Mongolska. Ve skutečnosti to byl smog a kdo ví co všechno. Spolana na entou. Amíci naměřili hodnoty, který jsou zdraví nebezpečný, ale myslím, že Čína to nevidí tak bledě a všichni vesele dál cvičí taiči v parku. Ale třeba je to vážně pravda, že o nic nejde. Třeba je to americkej způsob, jak chtějí rozvrátit říši středu. Taktika americkejch agentů…

Ven s architekturou

Ondřej Hojda

Plodná debata na téma architektura se dá vést jen tam, kde vzniká kvalitní architektura. V Česku se to sice tu či onde děje, talentovaných a schopných architektů nemáme méně než jiní, ale zdá se, že je to vždycky tak trochu navzdory podmínkám. Ty jsou přitom v Česku bídné, když vezmeme v úvahu bohatství, tradici i zeměpisnou polohu země. Proč to tak je? Architektura v sobě zahrnuje i urbanismus, níž tvoří něco jako kostru, na které město roste.

Jen pár markantních příkladů: Praha investuje většinu svých prostředků do automobilové dopravy, ukrajuje chodníky na úkor parkování a cyklistika není vůbec považována za způsob dopravy (maximálně tak za sportovní kratochvíli). Západní města zpomalují, omezují a vylučují automobily z center měst, investují masivně do veřejné dopravy, rozšiřují chodníky a pěší zóny, zavádějí systém půjčování městských kol. Praha je bolestně mimo a zásadně ohrožuje jak zdraví svých obyvatel, tak svůj vlastní rozvoj.  

Chystá Dobeš testy, nebo tresty?

Tomáš Feřtek

Pokud by si někdo přál jasný doklad nedovzdělaného chaotismu ministra školství Dobeše, lepší příklad těžko najde. Pan ministr, který po několik měsíců tvrdil, že plošné testy po páté a deváté třídě budou jen rychlou zpětnou vazbou pro děti a jejich učitele (pár kliknutí na počítači), tento týden prohlásil, že se mu zalíbil návrh Václava Klause mladšího a Asociace aktivních škol, aby ten, kdo test nesplní, nesměl nastoupit na víceleté gymnázium nebo jakoukoli jinou školu s maturitou. Nedomyšlená pitomost je to opravdu mimořádná.

Tak především ony standardy a z nich vycházející testy na základních školách mají být stanoveny jako minimální – tedy tvrdí to ministr – a předpokládá se, že by je mělo bez problémů absolvovat zhruba devadesát procent dětí. Když si představím třicet běžných páťáků, tak asi zrovna tihle tři o vstup na víceleté gymnázium usilovat nebudou, testy netesty. Tedy v tomhle smyslu připravovaný test jako prostředek třídění na chytré a hloupé fungovat nemůže. To někdo nedomyslel.

Heil Landa

Tomáš Hokeš

Od proslovu Daniela Landy v kapitulním chrámu sv. Petra a Pavla na Vyšehradě (který by bylo zřejmě zapotřebí znovu vysvětit) při zakládání toho jeho řádu jsem neviděl a neslyšel cosi tak zamindrákovaného a hloupého, navíc podkresleného tak debilně patetickou „hudbou“. A tak se tu zase mluví o národu a myslí se tím někdo jiný, než jsem já a moji blízcí. Zase mi tu někdo dokazuje, že tento druh vlastenectví patří k těm nejhorším pudům, jak řekl Oscar Wilde. Ne, nebudu se učit bojovat, nějak nevím, proti komu bych to měl dělat? Proti cikánům? Proč? Třetina mých přátel jsou právě oni a ti ostatní to poznají po třech taktech, které zahraju na kytaru. Proti muslimům? Proboha proč? Několik jich znám a nikdy mi nic neudělali. Proti černochům? Žádný mi nikdy neublížil. Proti komu teda? Nebo za co? Za Landu a jeho Bílou ligu? Za jeho muziku, která mi ze všeho nejvíc připomíná rozbitej flašinet? Za jeho uposranost, kterou maskuje právě tímhle? Za zničenýho Kryla, kterej musí doslova rotovat v hrobě?

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].