Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Na východní frontě

Rusové obnovili lety na orbitální stanici

Pro amerického astronauta Dana Burbanka to nejspíš bylo zneklidňující ráno: požehnání od pravoslavného popa, cesta autobusem na kosmodrom v kazašské stepi a pak pěšky sněhovou vánicí k raketě připravené ke startu. Trojice mužů kráčela v pondělí 14. listopadu na zmrzlou rampu, z níž před padesáti lety odstartoval Gagarin, šli v pláštěnkách přehozených přes skafandry a zpravodaj BBC do éteru hlásil, že něco takového ještě nikdy neviděl.

Dan Burbank na tom byl nejspíš podobně, protože ani americký raketoplán, na němž absolvoval dva lety, ani žádný jiný kosmický stroj NASA by v takovém počasí nikdy nedostal povolení ke startu. Jenže raketoplán se v červenci definitivně odebral do zaslouženého důchodu a americkým astronautům teď nezbývá než na Mezinárodní kosmickou stanici ISS létat pomocí ruské techniky. Neboli, jak se prý mezi nimi říká, jít „na východní frontu“, kde start za sněhové bouře není zase tak neobvyklý.

Kromě špatného počasí existovaly ještě další důvody k jistému neklidu. Byl to první let rakety Sojuz po nucené odstávce způsobené havárií, k níž došlo v srpnu. Sojuzu tehdy během startu přestal pracovat motor třetího stupně rakety a nákladní loď Progress se místo letu k ISS zřítila na Sibiř. Na palubě těchto kosmických náklaďáků necestují lidé, takže se nikomu nic nestalo,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].