Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Editorial: Policie: Vydejte zdroj!

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Ve stejný den, kdy soud odmítl zabývat se kauzou korupce ve Státním fondu životního prostředí, proběhl výslech – už druhý v pořadí – redaktorů týdeníku Respekt Jaroslava Spurného a Ondřeje Kundry. Šlo o stejné téma, nicméně vyšetřovatelé nechtěli znát informace o možné korupci. Dokonce ani nezjišťovali, jestli se někdo nepokusil ovlivňovat justici. Což by dávalo logiku, protože jsme před časem publikovali v článku „Zničte dokument č. 1439“ informaci, že existuje dokument, který vybízí státní zástupkyni, aby případ Drobil nechala být. Policii zajímá něco jiného: Kdo Respektu poskytl informaci, že dochází k ovlivňování? Jinými slovy, kdo veřejnosti odhalil možnou manipulaci v justici?

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Pochopitelně jsme tuto informaci odmítli poskytnout, stejně jako dokument, který to má dokazovat. Policie ho totiž má k dispozici, ale potřebuje tu naši verzi, protože doufá, že tak odhalí zdroj úniku. V Česku je pořád ještěsnazší trestnou činnost páchat než na ni upozorňovat.

Policie na Respekt míří silným kalibrem. Naznačuje totiž, že bychom mohli být i spolupachateli trestného činu nadržování. Tam už hrozí i vězení. Zároveň prý můžeme dostat pokutu nebo do redakce může přijít komando (podobně jako vniklo do České televize) a zabavit, co uzná za nutné.

Taková varianta je pochopitelně dosti nepříjemná, ale ani tak se nechystáme uhnout. Vydat zdroj, který nepochybně posloužil veřejnému zájmu, by byl neodpustitelný prohřešek. Jak by potom další svědci mohli věřit médiím, že je ochrání před zásahem mocných?

Pro odhalení našeho zdroje neexistuje jediný důvod. Nejde totiž o případ podobný prozrazení rakouského svědka v případu pandurů. Tam měla uniklá informace vyšetřování zkomplikovat, zastrašit svědky. V případě Drobil jde o přesný opak, tady zdroj upozornil na to, že existuje tlak, aby se dál nepátralo.

Těžko odhadnout, jestli jsme svědky zlomu, jejž mnozí odborníci předvídali. Média dnes odhalují řadu skandálů a zneužití pravomocí ze strany policistů, státních zástupců a politiků. Proto bude narůstat tlak, aby toto odhalování skončilo.

Závěrem ještě dvě informace. Jedna dobrá a jedna špatná. Nejdříve ta lepší: Máme velkou radost, že nejlepším českým komiksovým stripem byl vyhlášen Zen žen, který připravuje Lela Geislerová pro Respekt. Moc jí gratulujeme k ocenění a sobě k tomu, že ji máme.

A teď ta smutná, tedy mimořádně smutná. Jak jistě víte, zemřel Ivan Jirous. Ve snaze připomenout tuto zcela mimořádnou osobnost jsme se rozhodli k výjimečnému kroku a znovu zařazujeme do rubriky Téma článek, který jsme před lety o Magorovi napsali.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,
inspirativní čtení vám přeje

Erik Tabery

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].