Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Tusk podruhé

V Polsku rozhodla o vítězství premiéra Tuska chyba jeho soupeře

Co to do něj sakra vjelo?“ Tak reagovali i ti nejvěrnější příznivci Jarosława Kaczyńského na jeho výrok, že Angela Merkelová se nestala německou kancléřkou náhodou. Z kontextu jeho vyjádření pro polský Newsweek se mohlo zdát, že podle předsedy strany Právo a spravedlnost (PiS) Kaczyńského vděčí Merkelová za svou kariéru Kremlu a Stasi. Druhý den toho byly plné německé noviny a když novinář polské televize TVN 24 žádal Kaczyńského o komentář, ten se ho zeptal, pro jakou redakci vlastně pracuje: pro polskou, či německou?

Vrácený úder

Tyto dva výroky s největší pravděpodobností způsobily, že PiS prohrála o necelý týden později volby. Náhlé zaskřípění v kampani této strany, která byla až dosud věcná a zaměřovala se na sociální otázky, vytrhlo z letargie dokonce i ty nejméně ochotné voliče vládní Občanské platformy (PO). Devátého října přišli opět k urnám hlasovat proti nenáviděnému Kaczyńskému. PO tak po čtyřech letech vládnutí získala 39 % hlasů, PiS 29 %.

Historie se opakuje. Před šesti lety měl předseda PO Donald Tusk vítězství na dosah ruky. Prohrál v cílové rovince, když člen PiS Jacek Kurski, přezdívaný „bulteriér Kaczyńského“, zveřejnil informaci, že Tuskův děda sloužil ve wehrmachtu. Tusk o tom…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].