Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Jiří Paroubek na startu

O šancích nového politického projektu

Bývalý šéf ČSSD Jiří Paroubek rozjíždí nový politický projekt a neskrývá velké ambice. Může uspět, anebo pohoří? Novodobá historie je plná neúspěšných ministran, ale všem předchozím chyběl jeden podstatný rozměr – Jiří Paroubek.

 

Tři králové

Na české scéně jsou vlastně jen tři schopní politici – Václav Klaus, Miroslav Kalousek a pak právě Jiří Paroubek. Kromě ideologických postojů a schopnosti pracovat s veřejností i zákulisím disponují také tím nejpodstatnějším – obrovskou, až buldočí vůlí. U nich platí to pomyslné: Vyhodíš je dveřmi, vrátí se ti oknem.

Václav Klaus v roce 1989 nepřestal bušit na dveře, dokud ho Občanské fórum nepozvalo dál, v roce 1997 měl po korupčním skandálu odejít s ostudou, ale již o rok později se vrátil se Zemanem. V roce 2002 mu už znovu stloukali politickou rakev, aby pár měsíců nato dokázal stanout v čele země.

Podobně měl Kalousek podle všech zákonitostí odkráčet do zapomnění s hanbou, když jako náměstek ministra obrany nezvládl svou funkci. Stal se však opak a prorazil do sněmovny. Jeho stranický šéf Cyril Svoboda jej chtěl zadupat do země, ale pod podrážkami nakonec skončil on sám. A když už lidovci skomírali, založil si Kalousek novou stranu a je jedním z nejmocnějších mužů v zemi.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].