Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Glosa

Podpořit „cirkus“

To, že kapitalismus má své hrdiny, není patrně nutné týden po smrti Stevea Jobse připomínat. Má je ale i český kapitalismus? Určitě ano a jedním z nich je Radim Jančura. To je dobré říct ve chvíli, kdy Jančura bojuje s Českými drahami (ČD) o možnost provozovat svoji vlastní vlakovou dopravu.  

Ať už se nám slovo hrdina líbí nebo ne, Jančura patří k lidem, na nichž trvale udržitelný kapitalismus potřebuje stavět: průrazný byznysmen, který nebohatne na politických konexích a neprůhledných státních zakázkách, ale na nápadech a vytrvalosti, s níž je prosazuje. Vyniká i díky tomu, že se pustil do podnikání v dopravě, tradičním ráji socialistických monopolů. Po úspěšné autobusové dopravě se, jak známo, už roky snaží rozpohybovat vlastní vlaky. Sociálnědemokratičtí hejtmani ho vyřadili z provozu na regionálních drahách (monopol dostal na deset let státní podnik), Jančura tedy začal s rychlíky a logicky s tou nejzajímavější trasou Praha–Ostrava, kde oproti Českým drahám nasadil nižší ceny a vyšší pohodlí.

Samo o sobě je pikantní, jakou senzaci v Česku 20 let po pádu komunismu vyvolal fakt, že se někdo snaží rozbít všemi zatracovaný monopol na železnici. Teď jde ale o něco důležitějšího: jak se České dráhy této záslužné snaze brání. Proti Jančurovi nasadily vlastní speciálně…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].