Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Otazníky nad Tigridem

Knihu Pavel Tigrid s podtitulem Mně se nestýskalo sestavil Petr Kotyk, který s Pavlem a Ivanou Tigridovými v srpnu 1992 natáčel v jejich francouzském domě rozhovory pro Literární archiv Památníku národního písemnictví. Publikaci tak z větší části tvoří autorův dialog s šéfredaktorem revue Svědectví, jejž doplňuje podstatně kratší rozhovor s jeho ženou Ivanou, dobové fotografie a heslovitě načrtnutý život Pavla Tigrida.

Jak je známo, životní pouť tohoto šarmantního bonvivána a organizačně nebývale schopného intelektuála pokryla skoro celé bouřlivé 20. století, které v knize ožívá formou jeho vzpomínek i úvah. Ať už na různé etapy československé státnosti, podstatu a význam exilu, ale i rozčarování z návratů do dlouho nepřístupné vlasti. Tigrid nadto není nezáživný školomet, nýbrž poutavý vypravěč se smyslem pro humor a detail. Za svůj život potkal desítky zajímavých i vypočítavých a zbabělých lidí, které v krátkých portrétech dokáže velmi přesně popsat. Z politiků jsou to například Vladimír Clementis, Alexander Dubček, Jan Kavan, z publicistů a spisovatelů Ferdinand Peroutka, Jiří Mucha nebo Jan Pelc.

Pocitu déjà vu se přesto nelze ubránit. Hlavní problém publikace spočívá v tom, že vyšla až skoro dvě desetiletí po vzniku nahrávek. Tajemno rozprostírající se okolo své osoby mezitím v mnohém ozřejmil samotný Tigrid. Až do své smrti v roce 2003 aktivně působil v českém veřejném…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 47 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].