Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Maďarsko proti EU

Případ Orbán oživuje obavy z mocenského apetitu politiků východní Evropy

Je to facka do tváře maďarského lidu, ohradil se ve středu maďarský premiér Viktor Orbán vůči europoslancům, kteří jej nazvali diktátorem a evropským Chávezem a přelepili si páskou ústa na protest proti cenzurnímu tiskovému zákonu, který teď v Maďarsku platí. Jinak ale Orbán všechna ta vášnivá obvinění sotva bral vážně, pocházela totiž výlučně z řad evropské levice, zelených a liberálů, tedy od takových, které doma v Maďarsku loni ve volbách drtivě porazil a jimiž pohrdá.

Přesto měla rozprava v Evropském parlamentu smysl: tato půda se zase na chvíli stala ostře sledovanou scénou, na níž se debatovalo o podstatě demokracie. A ukázalo se také, že EU není úplně bezmocná, pokud se některý z jejích členů utrhne z řetězu. Evropská komise, která zkoumá maďarský mediální zákon (má 200 stran), už Orbána upozornila, že podle jejích prvních zjištění zákon porušuje pravidla EU a volné soutěže – například tím, že vyžaduje povinnou registraci (podléhající schválení mediální radou) i těch médií, jejichž majitelé jsou zahraniční. V rámci Unie by totiž mělo být možno podnikat bez podobných administrativních překážek.

A nejde jen o média. Brusel bude zkoumat, zda Orbánova vláda neporušila pravidla volné soutěže uvalením drastických daní na velké banky a firmy (zejména se zahraniční účastí), kromě toho je Orbán vystaven kritice za udílení dvojího občanství Maďarům v zahraničí, čímž v případě občanů Srbska či Ukrajiny fakticky rozšiřuje EU proti její vůli.

& …

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 47 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].