Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Audit Jana Macháčka, Politika

Guvernér Singer o IPB

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Jednou z událostí minulého týdne je to, že guvernér ČNB Miroslav Singer se rozhodl postavit názoru ministra financí Miroslava Kalouska. Kalousek se totiž po prohrané pařížské arbitráži s ČSOB rozhodl podat trestní oznámení na celý bývalý Zemanův kabinet a tehdejší představitele ČNB. Prý proto, že hodnota IPB v okamžiku převzetí byla kladná (34 miliard korun), což údajně všichni podepsaní museli vědět.

Podle Singerova textu pro páteční HN hodnota IPB při převzetí kladná nebyla a „ministerstvu financí se nepodařilo prokázat, že by ČSOB nevěnovala profesionální péči správě aktiv a závazků bývalé IPB“. Navíc Singer upozorňuje, že pád IPB mohl způsobit kolaps bankovního systému.

Protože se jak politici, tak vysocí úředníci mají chválit, když něco dobrého spáchají či udělají, v případě guvernéra Singera tak rádi činíme. Lze si totiž představit, že jeho názor zrovna nesouzní nejen s Kalouskem, ale také s pohledem mnohých kolegů v Bankovní radě ČNB, s názorem Hradu a s názorem mnohých čelných představitelů ODS apod.

Je důležité, aby ústavní instituce (a centrální banka mezi ně v našem systému jistě patří) respektovaly cosi jako institucionální hrdost a prestiž a institucionální paměť (kontinuita asi není ten správný či přiléhavý výraz).

Ústavní soud tuto emancipaci prokázal. Přestože v jeho vedení dnes sedí většina soudců, kteří byli do svých funkcí jmenováni prezidentem Klausem, již mnohokrát se…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 47 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].