Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Přílohy

Zářezy v kulinární knihovně

Dobré kuchařské knihy jsou ty poctivé a s něčím navíc

Nejkratší definice dobré kuchařky praví, že je to taková kniha, z níž si do svého jídelníčku zařadíme čtyři až pět receptů. Taková charakteristika je ale při koupi kuchařky k ničemu, protože použitelnost receptů si člověk ověří teprve doma v kuchyni. Většina kulinářských odborníků proto radí postupovat podobně jako u výběru klasické literatury – spolehnout se na výrazné osobnosti, v tomto případě dobré kuchaře a autory, kteří dokážou své umění poutavým a srozumitelným stylem zprostředkovat. Někoho, jako jsou kulinářská esa Jamie Oliver, Marcella Hazanová, Marie Janků-Sandtnerová nebo Vilém Vrabec.

„Čím víc je spojení autor–téma nosné, tím je kuchařka trvalejší a tím hlubší je její pomyslný zářez do kulinární police,“ říká Martin Kuciel alias pan Cuketka, který si svým blogem o vaření vydobyl mezi gurmány i gurmety značné renomé. Pokračuje však povzdechnutím, že takových lidí je v současné době velmi málo, protože šéfkuchaři často vládnou unikátním know-how, ale neumějí jej formulovat ani srozumitelně předat. Naopak jiní autoři umějí skvěle psát, ale neumějí vařit, nebo nemají téma, které by dobře zapadlo do našeho prostředí a dnešní doby.

V Česku podle Kuciela chybějí především kuchařské knihy, které by se věnovaly bazálním dovednostem ve zpracování základních potravin a práci s místními…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].