Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Za Bátoru

Evropě šplouchá na kotníky, ekonomice se zasekla spojka, ale českou vládu paralyzuje jeden extremista. Ministr školství Josef Dobeš (Věci veřejné) označil Ladislava Bátoru za vznešeného muže, který je navíc pro jeho rezort naprosto nezbytný. Míra vznešenosti se podle ministra zřejmě odvozuje od počtu urážek, sprostých slov, ataků na menšiny a politické protivníky. Nezbytnost v rezortu nám dosud nevysvětlil, ale dnes je na tomto ministerstvu možné cokoli.

Je pravda, že divit se Dobešovupostoji by bylo divné. Vždyť Dobeš sám se stal ministrem za stranu, která vznikla na základě plánu majitele velké bezpečnostní agentury obsadit klíčové instituce v zemi. Rozdíl mezi plány extremistů a Věcí veřejných tedy není nijak velký. Je vlastně i sympatické, že tu dochází k otevřenému propojování těchto silových proudů, alespoň víme, na čem jsme.

Nicméně i Dobeš musí vědět, že ne každý stojí za to, aby se za něj položil politický život. Samozřejmě že xenofobBátora nikdy neměl dostat tak významný post na vládním úřadě (a už vůbec ne na ministerstvu školství), ale poté, co vyrazil protestovat na americkou ambasádu proti její podpoře homosexuální menšiny, či ve chvíli, kdy jakožto státní úředník urážel místopředsedu vlády, měl být okamžitě odvolán. I studentovi s minimální průpravou v občanské nauce je přece jasné,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].